Egy részét sikerült megmenteni a Tasmániában partra vetődött delfineknek

delfin, Tasmania
This handout photo taken and received from Brodie Weeding from The Advocate on September 22, 2020 shows rescuers working to save a pod of whales stranded on a beach in Macquarie Harbour on the rugged west coast of Tasmania. - Rescuers faced a race against time to save nearly 200 whales stuck in the remote Australian harbour on September 22, hoping to prevent the toll of 90 dead from rising further after managing to free "a small number" of the stranded mammals. (Photo by Brodie WEEDING / BRODIE WEEDING/THE ADVOCATE / AFP) / -----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / BRODIE WEEDING / THE ADVOCATE" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - NO ARCHIVES
Vágólapra másolva!
A Tasmániában partra vetődött 470 hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin közül 108-nak az életét sikerült megmenteni - közölték szombaton a mentőakció résztvevői.
Vágólapra másolva!

A mentők úgy vélik, hogy már nincs több élő delfin a sziget nyugati partvidékének homokpadjai közt. Péntek estére már csak egyetlen cet sodródott partra az aznap a mélyvízbe visszasegített 20 delfin közül, ami jó arány - közölte Kris Carlyon tengerbiológus.

A hatóságok közben lefelé, a korábbi 370-ről 350-re módosították azon nagytestű tengeri emlősök számát, amelyek a maga nemében emberemlékezet óta legsúlyosabb ausztráliai ökológiai katasztrófában biztosan elpusztultak.

A hét folyamán összesen mintegy 470 hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin rekedt a part menti sekély vizekben Tasmánia szigetének nyugati partvidékén. Hétfőn mintegy 270 delfint fedeztek a Macquarie-öböl három pontján, ezek egyharmada elpusztult, mire a mentés megkezdődött. Szerdán reggel további 200 delfint vettek észre az első helyszíntől 7-10 kilométer távolságra.

A mentőosztag egy delfin visszajuttatásán fáradozik Forrás: AFP/Brodie Weeding

A korábbi legsúlyosabb tömeges delfinpusztulást 1996-ban észlelték Nyugat-Ausztrália tengerpartján, ahol 320 gömbölyűfejű-delfin rekedt a sekély partmenti vizekben, ahonnét már nem tudtak visszatérni a nyílt tengerre. Tasmániában 1935-ben 294 delfin vetődött partra.

Az ausztrál hatóságok közben már megkezdték a tetemek eltakarítását, amely napokig is eltarthat az időjárástól függően. Az elpusztult delfineket igyekeznek a tengerben "eltemetni", a tetemeket az akvakultúrák eszközeinek és szaktudásának felhasználásával, hajókkal vonszolják a mélyebb vizek felé.

Szombatig 15 bálnatetemet sikerült eltüntetni a széles homokos tengerpartról. A még a parton lévő döglött állatokat csoportokba osztva vizesárokkal veszik körül, hogy a tetemek egyben maradjanak, nehogy cápák és más ragadozók feltrancsírozzák őket.

A tömegszerencsétlenség oka nem ismert, de szakértők szerint összefügghet azzal, hogy az érintett cetféle közismerten nagyon társas lény. A gömbölyfejű-delfinek között nagyon szorosak a családi kötelékek, az állatok akár 1000 fős rajokban is együtt úsznak.

A Tasmániában az 1800-as évek eleje óta észlelt öt legnagyobb partravetődési katasztrófa mindegyikében gömbölyfejű-delfinek pusztultak el.