A cipő lehet a futók egyik legnagyobb ellensége?

futás
Szénhidráttal növelhetjük a futási sebességünket
Vágólapra másolva!
Ha lenézünk a futócipőnkre, akkor annak az orra valószínűleg felfelé ível egy gumis megoldással. De mire is való ez? Az egyetlen dolog, amit tudunk róla, hogy látszólag kényelmesebbé teszi a járást. A legújabb kutatások szerint azonban ennek pont az ellenkezője az igaz: ez a kis részlet hosszú távon kárt okozhat a lábunknak.
Vágólapra másolva!

A Buffaloi Egyetem tudósai a közelmúltban publikált tanulmányukban bemutatják, hogyan járulhatnak hozzá a lábizmok gyengüléséhez a futócipők orrának gumis ívei az idő múlásával, következésképpen fogékonyabbá téve minket olyan sérülésekre, mint a plantar fasciitis, magyarul talpi bőnye gyulladás.

A jól megválasztott futócipő kulcsfontosságú Forrás: pxhere.com

– mondta Nicholas Holowka, a Buffaloi Egyetem antropológusa a Business Insider online portálnak.

A tanulmány a legfrissebb adatokkal szolgál egy folyamatban lévő vitához arról, hogy a minimalista vagy a támogató modern, cipő a legjobb a lábunknak.

A kutatók szerint minden egyes lépésünket külön részekre lehet bontani: először a sarkunk csapódik a talajhoz, amivel ezután az egész lábunk kapcsolatba lép.

Ahogy haladunk a következő lépés felé, a súlyunkat előre toljuk a lábujjainkra, majd velük lökjük le magunkat újra a talajtól.

Ez utóbbi mozdulathoz meg kell terhelnünk néhány kisebb izmot azoknál az ízületeknél, amelyek lehetővé teszik az energia átadását a lábról a talajra és a vissza.

Minél modernebb egy futócipő, annál jobb - vagy mégsem? Forrás: ©grki - stock.adobe.com/Photographer: Grki

– állapította meg Holowka és társszerzői, akik erre a következtetésre jutottak, miután azt figyelték meg, hogyan fut 13 ember a futópadon különböző típusú lábbelikben.

A kísérletben résztvevő önkéntesek között akadt, aki mezítláb rótta a kilométereket, míg a többiek négy, különböző típusú futócipőben sportoltak.

A kutatók eközben egy infravörös kamerarendszert és a futópadba épített speciális eszközt használtak annak mérésére, hogy a futók mekkora erőt fejtenek ki az egyes lépésekhez, és mekkora terheléssel kell megbirkóznia a lábujjaknak.

Az eredmények szerint minél inkább felfelé görbültek az önkéntesek lábujjai, annál kevesebb erőre volt szükségük, hogy elrugaszkodjanak a talajtól, tehát az izmaik is kevesebb munkát végeztek.

Kevesebb erőfeszítés, de gyengébb lábizmok? Forrás: pexels.com

– mutatott rá Holowka. – A gyengébb lábizmok ráadásul nagyobb sérülési kockázatot is jelenthetnek.

Hozzétette: a boltíves és párnázott cipők az 1970-es években váltak népszerűvé, ami evolúciós értelemben nagyon új keletűnek számít. Ezért is futnak versenyt a gyártók a legjobb termékekért, ám tudományos értelemben még rengeteg a kérdés.