Bakteriális eredetű fertőzés okozta vérzéses vérmérgezésben pusztult el nemrég 34 elefánt Zimbabwéban, és várható, hogy a közeljövőben sok további ormányos is belehal a betegségbe - közölte a nemzeti parkokat és a vadgazdálkodást irányító hatóság vezetője, Fulton Mangwanya.

A kór korábban már pusztított az ázsiai elefántok és Afrika déli részén élő más állatok körében, de eddig nem fordult elő az afrikai szavannán élő elefántok között - mondta a főigazgató, aki szerint további vizsgálatok szükségesek a végleges diagnózis megállapításához. A vérzéses vérmérgezésben Indiában elefántok, Afrika déli részén pedig marhák, sertések és csirkék pusztultak el tömegesen, de találkoztak vele a bivalyok és egyes más vadon élő állatfajok között is.

A betegség egy ideje jelen lehet a térségben, mert a Hwange Nemzeti Parkban már 2019-ben találtak két döglött elefántot ugyanilyen patológiai eredménnyel. Az augusztus 24. és szeptember 23. között elpusztult elefántok többsége gyenge vagy fiatal, 15 év alatti volt, és a halálesetek legtöbbje a Hwange Nemzeti Park és a Viktória vízesés közt elterülő Pandamasue-erdőben következett be.

Az elpusztult állatokat agyarukkal együtt találták meg, ami kizárja, hogy vadorzók mérgezték volna meg őket - mondta a nemzeti parkok igazgatója. Szennyezett, mérgező víz sem okozhatta a halálukat, mert a száraz időszakban tiszta vízzel látták el a hatóságok az elefántokat.

Az állatokat a hasukon fekve találták holtan, ami arra utal, hogy rendkívül hirtelen következett be a haláluk.

Az elpusztult elefántoktól vett vérmintákat az Egyesült Királyságba, az Egyesült Államokba és a Dél-afrikai Köztársaságba küldték végleges kiértékelés céljából. Egyelőre nincs elég információ ahhoz, hogy megjósolják, miként hat a betegség hosszabb távon a helyi elefántállományára, de valószínűtlen, hogy önmagában súlyos kihatással járna, tekintve az ország népes és növekvő elefántpopulációját.

Zimbabwéban 84 ezerre teszik az elefántok számát, ami már túlnépesedettségnek felel meg. Az ország természeti erőforrásait 40-50 ezer elefánt eltartására vélik alkalmasnak a szakemberek.

A világ legnagyobb, 130 ezres elefántállományával rendelkező Botswanában mintegy 330 elefánt pusztult egy rejtélyes betegségben, amelyet az ottani vizsgálatok szerint cianobaktériumokkal szennyezett ivóvíz okozott.

Fulton Mangwanya szerint a két országnak ki kellene vizsgálnia, hogy nem ugyanaz a kórokozó pusztítja-e az elefántokat.

(MTI/AP/AFP)