A kozmikus gyémántok eredetének titkát fejtette meg egy nemzetközi kutatócsoport.

A kutatók a Marokkóban és Szudánban felfedezett meteoritokban talált földönkívüli gyémántokat vizsgálták meg.

Ezek az apró, néhány tizedmilliméteres gyémántok a valaha talált legnagyobb kozmikus drágakövek - közölte kedden a kutatásban résztvevő frankfurti Goethe Intézet.

A gyémántok a Naprendszer korai időszakában, kisebb bolygók egymás közötti vagy nagy aszteroidákkal történő ütközése során keletkeztek. Ezzel megcáfolták azt az elméletet, mely szerint a gyémántok hosszan tartó nyomás hatására nagy bolygókezdemények mélyében jöttek létre - írják a tudósok.

Katasztrofális kozmikus ütközés két exoplaneta között. Ilyen ütközések hozhatták létre a földönkívüli gyémántokat isForrás: NASA/SOFIA/Lynette Cook/Lynette Cook

A drágaköveket úgynevezett ureilitekben, viszonylag ritka kőmeteoritokban találták meg. Ezek egy nagyobb égitest, valószínűleg egy kisbolygó töredékei, melyek egy erőteljes ütközés során aprózódtak fel.

A hirtelen nagyon erős nyomás jeleit részletes elemzésekkel tárták fel. Eszerint a gyémántok "hatalmas lökésnyomás" hatására képződtek, mely egy nagy aszteroida vagy egy kisbolygó becsapódásakor jött létre - mondta Frank Brenker, a Frankfurti Egyetem Geotudományi Intézetének professzora.