A földalatti alagutak homályában kecses kis állatok építik fészkeiket, biztonságosan elrejtve őket a ragadozók elől, a föld mélyén. A csupasz turkáló, vagy más néven csupasz vakondpatkány furcsa módon az egyetlen faj, amely mindig egyetlen helyre készíti ezt a fészket: az odúja délkeleti részére. Hogy miért teszik ezt, az továbbra sem világos, ám a legfrissebb kutatások szerint a gyakorlatilag vak állat valahogy mégis érzékeli a megfelelő irányt.

A fénytől függetlenül működik az érzékelésük

Régóta ismert, hogy a madarak több ezer kilométer tájékozódás után is képesek arra, hogy évről-évre ugyanoda érkezzenek meg. Ezt a Föld mágneses mezejének érzékelése miatt tudják megtenni, amelyet magnetorecepciónak is nevezik. A közelmúltban a tudósok azonban felfedezték, hogy néhány emlős, például a kutyák, medvék és néhány főemlős is képesek ennek segítségével navigálni. Ennek a folyamatnak a biológiai mechanizmusai azonban még mindig rejtélyesek. A Journal of the Royal Society Interface tudományos szaklapban most publikált tanulmány szerint a csupasz turkáló, vagy más néven csupasz vakondpatkány (Heterocephalus glaber) is érzékeli ezeket a mágneses mezőket.

A csupasz turkáló látás nélkül is kitűnően tájékozódik a föld alattForrás: Pinterest

A friss elmélet szerint ez az érzékszervi képesség a magnetotaktikus baktériumok révén valósulhat meg, amelyek

a bennük végighúzódó mágneses kristálylánccal érzékelik a térbeli helyzetet, elsősorban a tér mágneses viszonyai alapján.

Ám a csupasz vakondpatkányok magnetoreceptoraira vonatkozó eddigi kutatások eredményei arra utalnak, hogy mechanizmusuk magnetit-alapú.
A Föld mágneses mezőjének ez az érzékelése a fénytől függetlenül működik, és erős mágneses impulzusok befolyásolják – mutattak rá a németországi Duisburg-Essen Egyetem kutatói, akik Ansell vakondpatkányt (Fukomys anselli) tanulmányozták, hogy többet megtudjanak arról, hogyan működhet ez az érzékszervi rejtély.

Magabiztosan mozog a föld alatt

Az állat egy kiterjedt alagútrendszerben, kolóniában él és sohasem jön fel a felszínre, míg a család összes tagja egy királynő köré csoportosul. Valamennyi emlős közül a leghosszabb ismert alagutat építi.

A társas társadalomban gyakran barátságosak a szomszédaikkal, néhány kolóniát összeköti az alagutak csatlakoztatása.

Egy-két szőrszálat leszámítva ez az állat teljesen csupasz: a teste egyik végén egy kis méretű, csonka farok található, a másik végén pedig két pár hosszú, előreálló metszőfog, amelyek egymástól függetlenül is mozoghatnak.

Az állat bizarr külseje különleges képességeket takarForrás: PIntest

Kicsi, de éles karmai segítségével nagy magabiztossággal mozog a föld alatt. Apró, mintegy kettő milliméter átmérőjű szemeinek nem sok hasznát veszi: a csupasz turkáló szinte teljesen vak, csak a világos és a sötét közötti különbséget képes felismerni.
Az állatok nem tudnak tájékozódni a látásuk segítségével – mondta Kai Caspar zoológus és a tanulmány vezető szerzője a New Scientist-nek. – A látás többé-kevésbé teljesen jelentéktelen számukra, ezért is olyan érdekesek.

Laboratóriumi körülmények között vizsgálták őket

Casper és munkatársai az állatok magnetoreceptorainak helyét keresték, ezért laboratóriumi körülmények között eltávolították néhány csupasz vakondpatkány szemét. A műtét után másfél évvel végzett vizsgálatok megerősítették, hogy ezek az egyének mindennapi viselkedése nem különbözött a többi, fogságban tartott egyedétől, beleértve az ásást vagy a közös játékot, sokan sikeresen neveltek utódokat is.

Érzékelik a föld mágneses mezejétForrás: blickwinkel / Alamy

A kutatók ezután mesterséges, fészkelő területeket hoztak létre, ahol pontosan szabályozni tudták a mágneses teret, majd négy különböző beállítással tesztelték az állat fészeképítési szokásait. Azok az állatok, amelyeknek eltávolították a szemét, véletlenszerű helyekre építették őket, míg a többiek rendszeresen az aréna mágneses délkeleti részére.

A szakemberek így arra a következtetésre jutottak, hogy a szemek eltávolítása a mágneses érzék tartós károsodásához vezetett.