Egy második világháborús német gőzhajó csaknem sértetlen állapotban lévő roncsát találták meg lengyel búvárok a Balti-tengerben. A felfedezés talán segít megoldani a legendás borostyánszoba több évtizedes rejtélyét.

Ez lehet a Balti-tenger egyik legérdekesebb roncsa

A Baltictech nevű búvárcsapat szerint a Karlsruhe hullámsírja 88 méter mélyen van, több tucat kilométerre északra a lengyelországi Ustka partjaitól. A hajó rakodóterében katonai járműveket, porcelánokat és lezárt ládákat találtak.

A Karlsruhe gőzös roncsát a lengyel Baltictech technikai búvárai találták meg 88 méteres mélységbenForrás: Baltictech

Úgy tűnik, hogy több hónapnyi keresés után végre megtaláltuk a Karlsruhe gőzhajó roncsát"

- írta a Facebookon a Baltictech, amely egy szemlátomást jó állapotban lévő katonai járműről is megosztott egy víz alatti fotót.

Katonai járművek maradványai a Karlsruhe rakterébenForrás: Baltictech/Stachuraphoto

A búvároknak sikerült hozzáférniük olyan világháborús dokumentumokhoz, amelyek részletesen taglalják a hajó sorsát, majd több mint egy évig keresték a roncsot, amely szerintük "a Balti-tenger mélyének egyik legérdekesebb, eddig feltáratlan története".

Mindössze csak 113-an élték túl a katasztrófát

A The Associated Press hírügynökségnek megmutatott dokumentumok szerint a Karlsruhét 1905-ben építették az északnyugat-németországi Bremerhavenben.

Menekültek várnak behajózásra Pillau kikötőjében, 1945 januárjának végénForrás: Bundesarchiv/Budahn, H.

A második világháború vége felé

a gőzöst bevonták a Hannibal hadműveletbe,

amelynek az volt a célja, hogy kimenekítsék a helyi német lakosságot valamint a körbezárt hadosztályokat az egykori Kelet- és Nyugat-Poroszország, valamint Kurland területéről, amelyet a Vörös Hadsereg bekerítése fenyegetett.

Megmenekült német gyerekekForrás: Bundesarchiv/Krämer

A katonákat, vasúti munkásokat, csaknem 900 civilt továbbá több száz tonna rakományt szállító gőzhajó egy konvojhoz csatlakozva haladt Németország felé,

amikor 1945. április 13-án bombatámadás érte és nagyjából három perc alatt elsüllyedt.

 

A Hannibál művelet során a Balti-tengeren 1945 februárjában  megtorpedózott Wilhelm Gustloff  óceánjáró katasztrófája követelte a hajózástörténet legtöbb áldozatát, közel tízezer embertForrás: Maritime Quest

A német haditengerészeti dokumentumok, egy britek által elfogott német jelentés és a túlélők beszámolói szerint a több mint ezer utasból mindössze 113-at sikerült megmenteni.

Lehet, hogy a Karlsruhe szállította a legendás borostyánszoba kincseit

A Karlsruhe megtalálásának nagyban növeli a jelentőségét, hogy a felfedezők szerint segíthet megoldani a híres borostyánszoba több évtizedes rejtélyét.

A legendás borostyánszoba rekonstrukciójaForrás: AFP/Interpress

A világ nyolcadik csodájának is nevezett borostyánszoba kincseit a Leningrád (ma Szentpétervár) melletti Carszkoje Szelóban lévő palotából

hurcolták el a nácik a második világháborúban, amelyek azóta sem kerültek elő.

Elnevezését a pompás borostyán falburkolatokról kapta, amelyeket I. Frigyes Vilmos porosz király ajándékozott I. Péter orosz cárnak 1716-ban.

I. (Nagy) Péter orosz cárForrás: Wikimedia Commons/Paul Delaroche - Bildindex der Kunst und Architektur

A német csapatok 1941-ben Königsbergbe (ma Kalinyingrád) vitték a borostyánszoba kincseit, amelyeknek később nyoma veszett a háború során.

Számos összeesküvéselmélet kering hollétükről, és többen - főként műkincsvadászok - kutattak utánuk, még a kelet-német titkosrendőrség, a Stasi is kereste.

A lengyel búvárfelfedezők azt remélik, hogy a Karlsruhe roncsában megtalálhatják a legendás borostyánszoba kincseitForrás: DPA/AFP/USAGE WORLDWIDE, VERWENDUNG WELTWEIT/ARNO BURGI

A Baltictech szerint talán a Karlsruhe szállította a borostyánszoba kincseit,

a gőzhajó ugyanis Königsbergből indult útnak 1945-ben. Ugyancsak Karlsruhe a neve annak a második világháborús ütközetben elsüllyedt német hadihajónak, amelynek roncsait nemrég Norvégia partjainál fedezték fel.

(Források: MTI/AP/Reuters/dpa/PAP)