Kihaltnak hitt őshonos halfajra, menyhalra bukkantak a Balatoni Limnológiai Intézet kutatói csütörtökön a tóban - tájékoztatta az Ökológiai Kutatóközpont az MTI-t.

A 20. század közepe táján veszett ki a tóból

A közlemény szerint a faj 2015-ös visszatelepítése a Balatonba mindezek alapján nem volt hiábavaló. Mint írják, Czeglédi István és Preiszner Bálint, az Ökológiai Kutatóközpont Hal- és Konzervációökológia csoportjának munkatársai a halállomány monitorozásakor két egészséges menyhalat fogtak ki a Balatonból.

A Sentinel-2 műhold felvétele a BalatonrólForrás: Wikimedia Commons/European Space Agency, ESA

A Balatonban őshonos halfaj a múlt század közepétől jelentősen megritkult a tóban,

majd minden bizonnyal ki is pusztult, melynek elsődleges oka vélhetően az akkoriban nagy tömegben telepített angolna volt, mely hatékony ragadozója a vele hasonló élőhelyen előforduló menyhalnak.

Sikeresnek bizonyul a visszatelepítési program

Az összegzés felidézi, hogy 2015-től a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. és a Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszékének együttműködése által megindult a menyhal visszatelepítése a tóba.

A menyhal (Lota lota) az egyetlen honos hazai tőkehalféleForrás: Wikimedia Commons/ Achim R. Schloeffel

Eddig azonban egyetlen példányt sem sikerült kimutatni a monitorozások alkalmával és a balatoni horgászok zsákmányában is csak néhány alkalommal került elő a faj a visszatelepítés óta. A kutatók által fogott példányok körülbelül 25-30 centiméter nagyságúak voltak, fényképezés után pedig visszakerültek a tóba.

Horgászati tilalommal védik az újjáéledő ritka fajt

A balatoni populáció megerősödésére még várni kell,

addig a fajra horgászati tilalom van érvényben.

Azonban a felmérés eredményei bizonyítják a telepítés hatékonyságát, ami egy újabb lépés a Balaton őshonos halállományának megőrzéséhez - olvasható a közleményben.

A faj védelme céljából horgászati tilalmat léptettek életbe, az esetlegesen kifogott menyhalakat szabadon kell engedni (a kép illusztráció)Forrás: Wikimedia Commons/Kristian Kostov

A menyhal (Lota lota) Magyarországon a tőkehalfélék egyetlen édesvízi képviselője, a hazai folyók többségében előfordul. A Magyar Haltani Társaság internetes szavazásán a 2013-as év halának választották meg.

(Forrás: MTI)