Vannak hazánknak permetezés, vegyszerezés nélkül is szépen teremő gyümölcsfái

Csörgőalma gyümölcsöskert
Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság által létrehozott Csörgőalma Gyümölcsöskertben mintegy 50 régi alma, körte, cseresznye, szilvafajtát gyűjtöttek össze megőrzési és bemutatásicélból. A kert szabadon látogatható, a bemutatást egy pavilon, pihenőpad-asztal és kihelyezett ismertető táblák szolgálják . Oltóvessző a nemzeti parkban történő egyeztetéssel igényelhető a meglévő gyümölcsfajtákról.
Vágólapra másolva!
Az Őrségi Nemzeti Park Csörgőalma Gyümölcsöskertjében léteznek régi, helyi, őrségi, vendvidéki, hetési – szerencsére még meglévő – gyümölcsfajták, amelyek permetezés, vegyszerezés nélkül is szépen teremnek, jól ellenállnak az időjárás szeszélyeinek, s ízletes, zamatos gyümölcsöt érlelnek.
Vágólapra másolva!

Az Őrségi Nemzeti Park kaszálógyümölcsösei nagyon sok régi fafajtát őriznek. A fák többsége elöregedett, hamarosan kipusztulnak, ki is halhat egy-egy fajta. Lassanként helyüket átveszik az intenzív néhány tulajdonságra nemesített gyümölcsfajták. Érési idejük széthúzódó, felhasználási lehetőségük gazdag: pálinkát, gyümölcslevet, befőttet, lekvárt, süteményt, ecetet, aszalványt készítettek a gyümölcsökből.

Az őshonos fajták ellenállóak, nem kell permetezni őket, jól bírják a helyi talaj- és éghajlati viszonyokat.

Általában periodikusan teremnek, egyik évben nagyon bő terméssel örvendeztetnek meg, máskor alig pár kosárnyit tudunk összegyűjteni róluk.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság által létrehozott Csörgőalma Gyümölcsöskertben mintegy 50 régi alma, körte, cseresznye, szilvafajtát gyűjtöttek össze megőrzési és bemutatásicélból. A kert szabadon látogatható, a bemutatást egy pavilon, pihenőpad-asztal és kihelyezett ismertető táblák szolgálják . Oltóvessző a nemzeti parkban történő egyeztetéssel igényelhető a meglévő gyümölcsfajtákról. Forrás:http://oriszentpeter.hu/turizmus/helyi-ertekek/kiallitasok-gyujtemenyek/csorgoalma-gyumolcskert


Kaszáló gyümölcsösök, ahogy a nevük is utal rá a gyümölcs termés mellett szénát is szolgáltatnak a jószágnak, a kaszálás, széna lehordás következtében pedig értékes növényeket őriznek. Májusban az agárkosbor, sömörös kosbor virít a fák alatt, októberben az őszi kikerics színesíti a gyümölcsösök alját.
Őseink a fákat megbecsülték, gondozták, ápolták, ifjították, oltották, újratelepítették. A kis fák 2-3 évi iskolázás után kerülnek kiültetésre a bemutató kertbe, amely az őriszentpéteri árpád-kori templom mellett található. A fajták felkutatása és begyűjtése folyamatosan történik a nemzeti park munkatársai által, akik kérésre oltóvesszőket tudnak biztosítani.

ALMÁK

Legfontosabb gyümölcsünk az alma, melynek mintegy 50 fajtája él ezen a vidéken. Kora nyártól késő őszig érnek folyamatosan a jobbnál jobb ízű almák. A korán érők lédúsak, fűszeres ízűek, illatosak és hamar romlanak, nem tárolhatók. Népi neveiket sokszor színükről, formájukról, ízükről kapták. Legelterjedtebb fajták: piros pogácsa alma, batul, mosánszki, csörgőalma, tök- vagy rétesalma, egéralma, vasalma, húsvéti rozmaring, cigányalma, boralma, mákalma, citromalma, muskotályos alma.

Piros pogácsa alma. Forrás: https://www.orseg.info/hu/info/gasztronomia/gyumolcsoskertek/csorgoalma-gyumolcsoskert.html

KÖRTÉK

A körte az alma után a legelterjedtebb gyümölcs. Sokszor 80-90 éves óriási fák találhatóak egy-egy gyümölcsösben főleg sózókörtéből, melynek termését

ecetkészítésre, pálinkafőzésre, aszalásra használtak.

Igen gyakori a nyár derekán bőven termő, de el nem álló zabérő körte. Elterjedt a fanyar ízű lómonyú körte és az édes, könnyen romló, hosszúnyakú körte is. Érdekesség a piros húsú vérbelű körte és az alma alakú pogácsa körte. További fajták: tüskés körte, mézes körte, császár körte, vizes körte, rozsdás körte, vajkörte, kisasszony körte, vörös körte, téli zöld körte...

Piros húsú vérbelű körte. Forrás: https://www.orseg.info/hu/info/gasztronomia/gyumolcsoskertek/csorgoalma-gyumolcsoskert.html

SZILVÁK

A szilva jól megél ezen a kötött, savanyú talajon. A legelterjedtebb a hosszú szilva, a legjobb alapanyaga

a pálinkának, az aszalt gyümölcsnek és kitűnő lekvár készíthető belőle.

Korán érő fajták a kék búzaszilva, piros és sárga mirabolán. Értékesek a zamatos, édes ringlófajták: a fehér, zöld, piros ringló és a nagy méretű, piros-sárga ringló.

Piros-sárga szilva. Forrás: https://www.orseg.info/hu/info/gasztronomia/gyumolcsoskertek/csorgoalma-gyumolcsoskert.html

CSERESZNYÉK

Különösen a Vendvidéken láthatunk óriási méretű cseresznyefákat, melyek bőtermők és zamatos gyümölcsűek. Leggyakoribb fajta a kissé fanyar ízű hólyagos cseresznye, valamint a majdnem fekete levelű pünkösdi cseresznye. Gyönyörű dísze a tavaszi tájnak a hófehér menyasszonyi ruhába öltözött, virágzó cseresznyefa. Igazi különlegesség a halvány rózsaszínű „fehér" cseresznye, a ropogós húsú sárga cseresznye és a kétszínű cseresznye.

(Forrás: Őrségi Nemzeti Park
https://www.orseg.info/hu/info/gasztronomia/gyumolcsoskertek/csorgoalma-gyumolcsoskert.html)