Habár a hétköznapi ember számára kedves kis állatoknak tűnnek, a fókáknak van egy sötét oldaluk: hajlamosak kizsigerelni még a cápákat is. Először sikerült egy cápakutatónak ilyen eseményt dokumentálnia; a jól megtermett fóka egymás után öt cápával is könnyedén elbánt.

Chris Fallows 2004-ben bizarr jelenetnek volt tanúja: egy fiatal hím fóka üldözőbe vett egy kék cápát. Amikor utolérte, kegyetlenül végzett az állattal: belső szerveit szó szerint kiette. Habár van olyan év, amikor Fallows 200 napot is cápamegfigyeléssel tölt, ilyet korábban még nem látott.

Aztán sok évvel később a cápamészárlás megismétlődött a dél-afrikai Cape Pointnál;

egy vérszemet kapott medvefóka egyszerre öt cápát belezett ki.

Fallows éppen búvároknak tartott cápaetetéssel egybekötött merülést, amikor az eset történt, ezt képeken is megörökítették.

21 éve foglalkozom cápákkal, több mint 2000 expedíción vagyok túl, de egyszerre több cápával végző fókát most látok először, ráadásul hasonló esetet korábban nem dokumentáltak" – mondta Fallows.

Forrás: Chris Fallows

Csak a belső szervek kellettek neki

A medvefókák és a cápák étlapján nagyjából ugyanazok a prédák szerepelnek: kisebb halak, tintahalak, rákok. Ismert az is, hogy mindkét faj képes a kisebb cápák elejtésére, és arról is léteznek beszámolók, hogy kék cápák üldöznek medvefókákat. Azt viszont senki nem tudta, hogy a medvefókák időnként nagyobb,

akár másfél méter hosszú kék cápákat is gond nélkül elejtenek.

A kockázatos zsákmányszerzés még a tengerbiológusokat is meglepte. „Senki sem szeretné, ha a prédája fenéken harapná, márpedig a kék cápák elég csúnya sérüléseket tudnak okozni" – nyilatkozta a New Scientist magazinnak Dominic Tollit tengerbiológus.

Forrás: Chris Fallows

A szakértő szerint szintén nagyon furcsa volt, hogy a fóka csupán a cápa zsigereire utazott, az állat húsát egy az egyben otthagyta. Márpedig ha csak ez a rész kell a fókáknak, akkor jóval több cápát meg kell ölniük étvágyuk csillapításához. Ez komoly hatással lehet a tengeri tápláléklánc és a kék cápák helyzetére.

Az eredményeket bemutató tanulmány az African Journal of Marine Science című folyóiratban jelent meg.