Elképesztően brutális, ugyanakkor hatékony módját választják az élelemszerzésnek egyes sirályok: kitépik az újszülött fókák szemeit. A megvakult állatokkal ezután már játszi könnyedséggel elbánnak a kegyetlen madarak.

Az elmúlt évtizedekben több száz olyan délisirály-támadást (Larus dominicanus) dokumentáltak a namíbiai Dorob National Parkban, ami kifejezetten a dél-afrikai medvefókák (Arctocephalus pusillus pusillus) utódainak szeme ellen irányult. A látásukat vesztett újszülöttek nem tudnak társaiktól segítséget kérni, sorsuk megpecsételődik.

A bizarr vadászati módszerről először az African Journal of Marine Science című folyóiratban számoltak be.

Durva, de hatékony módszer

A kis fókák számos hátránnyal vágnak neki az életnek; például nem képesek úszni, és függnek az anyatejtől. Az anyatej azonban elapadhat, ha a nőstény állat nem táplálkozik, ezért rendszeresen halásznia kell, ilyenkor több napra is magára hagyja védtelen borját.

A szaklapban megjelent eredmények alapján a vizsgált esetek 50 százalékában a sirályok sikerrel vakították meg a fiatal fókákat.

Az egyik feljegyzett esetben a sirályok csoportosan követték el a kíméletlen gyilkosságot; miután az egyik madár kitépte a fóka szemét, a csoport többi tagja rávetette magát a megvakított állatra, és szétmarcangolták.

Főként az olyan könnyen hozzáférhető testrészeket célozták meg, mint a has és az ivarszervek.

A dél-afrikai medvefóka-populációk az utóbbi időkben látványos növekedésnek indultak, ami egyúttal több borjút is jelent, ezért is szaporodhatott meg az ilyen jellegű támadások száma. A sirályok tanulékony madarak, ha az egyik példány rájön, milyen hatékony módszer a szemkitépés, a többiek is memorizálják a viselkedést.

A sirályok még a bálnákra is rátámadhatnak, a képen látható egyed a bálna zsírját akarja kicsipegetni az állatbólForrás: AFP/Ana Fazio

A fókaszemnek mindemellett jelentős tápértéke van, fehérjében és folyadékban gazdag szerv.

A következő oldalon találja az egyik támadást megörökítő fotót, megtekintését csak erősebb idegzetű olvasóinknak ajánljuk!