Melegkedvelő növényeket hozhat a klímaváltozás a Rajna vidékére a német Szövetségi Hidrológiai Intézet (BfG) becslései szerint. Azt azonban még nem lehet előre megjósolni, mely állatfajok tűnnek el hosszú távra a folyó környékét érintő klímaváltozás miatt és melyek azok, amelyek képesek lesznek megtelepedni.

A legújabb kutatások szerint melegkedvelő növényeket hozhat a klímaváltozás a Rajna vidékére.

A földközi-tengeri partok jellegzetes kísérői, a platánok és a fügék is elszaporodhatnak és kiszoríthatják a fűzfákat –  mondta Peter Horchler, a BfG biológusa, aki szerint a klímaváltozás miatt valószínű, hogy a Rajna vidékének körülményei tartósan mediterrán irányba tolódhatnak el.

Hozzátette: az egyes növények, mint például a cukkini és a sárgadinnye növekedéséhez szükséges, optimális feltételeket biztosító időkeret olyannyira kitágulhat, hogy termést is hozhatnak.

A Boden-tó radaras műholdképen - a Rajna vidékének körülményei tartósan mediterrán irányba tolódhatnak elForrás: Pinterest

A magok Horchler szerint például víztisztító telepekről vagy a kiskertekből származó kerti hulladékkal kerülhetnek a Rajna-medencébe.Amikor 2018-ban rekordalacsony szintre süllyedt a Rajna vízállása, a kavicsos partokon paradicsomok kezdtek növekedni és érni, de találtak ott eredetileg Afrikából származó görögdinnyét is, amelynek termései azonban kicsik maradtak.
Az állatoknál a hosszabb, forró időszakokban megnövekvő vízhőmérséklet és az alacsony vízállás együttese erősen növeli az anyagcsere energiaszükségletét – mutatott rá Sebastian Flues, a BfG szakértője. – Ez halak és kagylók tömeges pusztulásához is vezethet.

Azt egyelőre azonban még nem lehet előre megjósolni, hogy mely állatfajok tűnhetnek el hosszú távra a Rajnát érintő klímaváltozás miatt, illetve melyek azok, amelyek képesek lesznek itt megtelepedni.

(MTI/dpa, Origó)