Több mint három évtizede nem volt olyan meleg az Antarktiszi-félszigeten, mint idén - közölte a Santiago de Chile-i Egyetem.

A hőmérséklet az egész félszigeten több mint 2 százalékkal haladja meg a szokásost. A félsziget északi csücskén idén eddig nulla fok fölött volt az átlaghőmérséklet, amire 31 éve nem volt példa - idézik Raul Cordero klimatológust, az egyetem antarktiszi kutatócsoportjának (USACH) vezetőjét a chilei Antarktiszi Intézet (INACH) hét végén kiadott közleményében. 

Éjszaka az Antarktiszon (illusztráció).Forrás: Adobe Stock

A klímakutató szerint az adat aggasztó, mert azt jelezheti, hogy a térség 20. század végi gyors ütemű felmelegedése, amely megállni látszott az elmúlt két évtizedben, újraindulhat.
A György király-szigeti meteorológiai állomás mérései szerint idén négy hőhullám vonult végéig a térségen.Egy (az ottani) nyáron, kettő ősszel, egy pedig a tél kellős közepén.

Összesen 34 napon mértek "extrém meleget".

Pingvinek a vízbe ugranak az Antarktiszon.Forrás: albertdros.com

Az antarktiszi télben, amikor a legalacsonyabbak a hőmérsékletek, idén előfordultak 5 fokos melegek is, ami megakadályozta a Maxwell-öböl befagyását.A félsziget az Antarktisz legészakibb, Dél-Amerikához legközelebb fekvő része, ahol több ország is működtet kutatóállomást.