Megvizsgálták a bálnák énekét, és különös dolgot vettek észre

kék bálna, címlapi 2:1
Mexico, Baja California Sur state, Sea of Cortez, listed as World Heritage by UNESCO, blue whale (Balaenoptera musculus)
Vágólapra másolva!
A kékbálna nemcsak a legnagyobb, de az egyik leghangosabb állat is a Földön, s bár dala messze szól, eddig nemigen sikerült megfejteni a jelentését. Most legalább az kiderült, hogy mielőtt megkezdenék több ezer kilométeres vándorlásukat, az éjszakai dalolásról nappalira váltanak.
Vágólapra másolva!

Nemcsak mérete, de az általa kibocsátott hang ereje is az állatvilág csúcstartói közé sorolja a kékbálnát. „A hang kulcsfontosságú kommunikációs csatorna az óceáni környezetben, különösen, ha nagy távolságokat kell áthidalni – magyarázza William Oestreich, a Stanford Egyetem Hopkins Tengeri Állomásának doktorandusz munkatársa. – A fény, vagy bármilyen egyéb vizuális jelzés rendszerint kevésbé hatékony az óceánban, mint a szárazföldön. Így aztán számos tengeri élőlény hangot használ a legkülönbözőbb célokra, úgymint kommunikációra vagy a zsákmány ekholokációs betájolására."

Hiába tanulmányozzák a tudósok évtizedek óta a bálnák énekét, mindeddig csak korlátozott sikereket értek el a jelentésének megfejtésében. Most a Stanford és a Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) kutatói az északi Csendes-óceán térségében mind egyes bálnaegyedek, mind nagyobb népességek énekét rögzítették, és a hangfelvételek elemzésével olyan mintázatokat azonosítottak a kékbálnák trilláiban és kiáltásaiban, amelyek előrejelzik az állatok vándorlását az észak-amerikai partok mentén található táplálkozóhelyeikről a Közép-Amerika partjainak közelében fekvő párzóhelyükre. Eredményeiket a Current Biology című folyóirat legfrissebb számában közölték.

– fejtette ki Oestreich.

Forrás: hemis.fr/Cordier Sylvain

A kékbálnák életmódját jól elkülönülő táplálkozási és párzási időszakok váltakozása jellemzi. A kettő közé a legtöbb populációban hosszú vándorlás ékelődik. A jelen vizsgálatban tanulmányozott bálnák az USA nyugati partjaitól, ahol nyáron jól felhizlalják magukat – megesik, hogy napi hat tonna krillt, vagyis apró, lebegő rákot fogyasztanak el –, több ezer kilométert úsznak Közép-Amerika csendes-óceáni partvidékéig, ahol télen a párzás céljából összegyűlnek. A nyári bőséges krill-lakoma kulcsfontosságú a túlélésükhöz, hiszen ez biztosítja az energiát a vándorlásukhoz, szaporodásukhoz és az utódneveléshez.

„El lehet képzelni, milyen hatalmas mennyiségű energiát emészt fel egy ekkora utazás – mutat rá Oestreich. – Vegyük ehhez hozzá, hogy a földkerekség valaha élt legnagyobb állatáról van szó. Így aztán a megfelelő időzítés és a táplálkozási időszak intenzitása kritikus jelentőségű a túlélésük szempontjából."

Forrás: Biosphoto via AFP/Franco Banfi / Biosphoto/Franco Banfi

Szerencsés véletlen vezetett a felfedezéshez

A bálnadalban rejlő akusztikus ujjlenyomat felfedezése egy szerencsés véletlennek köszönhető. A kutatók a felvételek készítése alatt nem is, csak azok utólagos elemzése során bukkantak rá a szabályosságra. A MBARI által fenntartott speciális vízi mikrofonok 2015 óta folyamatosan rögzítették a Kalifornia partjainál élő bálnapopuláció hangjait, s mivel ez a bálnacsapat minden évben ugyanazon az útvonalon vándorol, lehetséges volt az állatokat egyenként nyomkövető berendezéssel ellátni, amely adatokat továbbított a mozgásukról, vokalizációjukról és táplálkozási viselkedésükről.

– meséli a kutató.

Nem Oestreich és munkatársai az elsők, akik felfigyelnek arra, hogy a bálnák a nap változatos szakaiban énekelhetnek.

Mégis most első alkalommal sikerült kapcsolatot találni az állatok egyedi jelölése és nyomon követése révén az életciklusuk és az éneklési mintázatuk változása között.

„Leírtak már hasonlót a kékbálnákkal kapcsolatban, de egyes tanulmányok kimutatták a nappal-éjszaka különbséget, míg mások nem. Úgyhogy vita volt az irodalomban arról, hogy mikor és miért történik ez" – mondta el Oestreich. Az állatokra erősített jeladók szolgáltatta adatok végre tisztázták ezt a kérdést, amennyiben a nappal-éjszaka váltást egyértelműen a táplálkozás és a vándorlás időszakainak határvonalával hozták összefüggésbe.

Forrás: Biosphoto via AFP/© Christopher Swann / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - - -/Christopher Swann

A mostani tanulmány abban is újdonságot hoz, hogy a bálnák énekéről korábban úgy vélték, az kizárólagosan a párválasztás szolgálatában áll. „Munkánk váratlan eredménye, hogy a bálnadalt legalábbis részben kívül helyezi a párválasztás és a szaporodás kontextusán – folytatta Oestreich. – Miközben ebbéli funkcióját nem vitatjuk, mégis érdekes rámutatni, hogy az ének valamiféle másodlagos szereppel is bírhat; legalábbis abból, hogy a nap melyik szakában bocsátják ki a bálnák a hangokat, következtetni lehet arra, hogy a táplálkozási vagy a vándorlási szakaszban járnak-e."

Persze sok megfejtetlen rejtély marad így is a bálnák énekével és vándorlásával kapcsolatban, de a kutatók bíznak abban, hogy eredményeik segíthetnek a veszélyeztetett bálnapopulációk védelmében és nyomon követésében.

– tette hozzá végül Oestreich. – Ez sem fog egyszeriben mindent megoldani, de talán hasznos hozzájárulást ad."