Véget ért minden idők legjelentősebb északi-sarki expedíciója

jégtörő kutatóhajó Polarstern on the Arctic Ocean EBF ENV Economy-Business-Finance Environmental-Issues HUM Human-Interest NORWAY:NOR Natural_resources AERIAL VIEW exterior GENERAL VIEW ship SMOKE HORIZONTAL
A Polarstern jégtörő kutatóhajó a Jeges-tengeren
Vágólapra másolva!
Egy évig tartó útja végén hétfőn visszaérkezett az Északi-sarkról kiindulási pontjára a Polarstern német kutatóhajó, amely minden idők legjelentősebb expedícióján kutatta a sarkvidék klímáját.
Vágólapra másolva!

Mínusz hatvanöt fokos hidegben dolgoztak

A bremerhaveni Lloyd hajógyárban számos érdeklődő mellett Anja Karliczek tudományos kutatásokért felelős német miniszter és az Alfred Wegener Intézet igazgatója, Antje Boetius várta a visszatérő nemzetközi kutatócsoportot és a hajó legénységét.

A Polarstern jégtörő kutatóhajó a Jeges-tengeren Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Hinrich Baesemann

A Mosaic nevet viselő expedícióra a Polarstern 2019. szeptember 20-án indult útnak Norvégia irányába. Az expedíció vezetője, Markus Rex a megérkezést követően elmondta,

útjuk teljes siker volt, rengeteg adatot gyűjtöttek,

melyek évekre, ha nem évtizedekre adnak kutatási alapot.

Arktiszi tájkép Forrás: AFP/Photononstop

Mint mondta, annak is nagyon örül, hogy a fedélzeten senki sem veszítette el egyetlen ujját sem, holott egyiküket fenyegette ez a veszély. Az Arktiszon ugyanis télen mínusz 65 Celsius-fok alá is süllyedt a hőmérséklet.

Jégbe fagyva sodródtak tíz hónapon át

A jégtörő csaknem tíz hónapon keresztül sodródott a Jeges-tengeren egy jégtáblába fagyva, csakúgy, mint 125 éve a Fram nevű hajó a norvég Fridtjof Nansen vezetésével.

Az útvonalat és a sebességet így a szél és az áramlatok által hajtott jégtábla sodródása határozta meg.

A 20 ország 80 kutatója így mérni és dokumentálni tudta a jég teljes ciklusát fagyástól az olvadásig.

A Polarstern (Sarkcsillag) kutatóhajó tíz hónapig jégbefagyva sodródott az Arktikus-óceánon Forrás: Wikimedia Commons

Az Északi-sarkvidék télen másképp megközelíthetetlen lenne.

A jégből és hóból vett minták a tudósoknak új, az óceánokra és a légkörre vonatkozó információkat jelenthetnek. A méréseknek jelentős hatásuk van a sarkvidék kutatására - mondta Rex.

Az Északi-sarkvidék jégtömege Forrás: Stefan Hendricks, Alfred-Wegener-Institut/Stefan Hendricks, Alfred-Wegener-Institut/Stefan Hendricks, Alfred-Wegener-Institut

Az Északi-sarkvidék a klíma változásait korábban jelzi, az elmúlt évtizedekben ez a terület melegedett legerőteljesebb a Föld régiói közül. Nansen idejében a telek még tíz Celsius-fokkal hűvösebbek voltak.

Ez volt minden idők legdrágább sarkvidéki expedíciója

A Mosaic 140 millió eurós (50 milliárd forintos) költségével

az eddigi legdrágább és logisztikailag legösszetettebb expedíció volt,

amely az Arktisz középső területeit célozta meg. Anja Karliczek bejelentette, hogy további 10 millió euróval (3,5 milliárd forinttal) finanszírozzák az adatok kiértékelését, hogy minél előbb rendelkezésre állhassanak az eredmények.

A Dranitysn Kapitány jégtörő és a Polastern kutatóhajó az Északi-sark jegén. Forrás: Alfred-Wegener-Institut

"Akkor leszünk csak abban a helyzetben, hogy nálunk, Németországban is óvintézkedéseket tegyünk a klímaváltozás ellen és hatékonyan lépjünk fel vele szemben, amikor megtudjuk, hogyan változik a klíma az Északi-sarkvidéken. Az Arktisz a klímaváltozás gócpontja" - mondta a miniszter.

Északi-sarki tájkép Forrás: pexels.com

Az expedíció során egymást szakaszosan váltva összesen 450, a világ minden tájáról érkezett ember dolgozott a Polarstern fedélzetén. A hajót más jégtörők látták el rendszeresen új személyzettel, élelmiszerrel, üzemanyaggal és eszközökkel.

(Forrás: MTI/dpa)