Egy nem mindennapi kutyát is használnak kutatók ahhoz, hogy tanulmányozzák a kardszárnyú delfineket, más néven gyilkos bálnákat, ugyanis egy mérföldről (1,61 km) is ki tudja szimatolni a vizen a ragadozók ürülékét a vizen lebegve. 

A fenti képen is látható Eba nevű kutya nem mindig volt "a tudomány közelében", egy kaliforniai állatmenhely előtt hagyták, és megtalálói nem voltak biztosak abban, hogy életben marad, annyira kihült. Az állat azonban felépült, és a Washingtoni Egyetem egyik kutatója, Deborah Giles örökbe fogadta 2017-ben. 

Ezek után a kutya részt vett egy programban, ahol megtanították neki, hogy miként tudja lokalizálni egy vadvilági állat ürülékét. A hullámok, áramlatok és szél ellenére Eba képes jelezni a helyes irányt gazdájának.
Az eddig Eba által kiszimatolt salakanyagok hasznosak volt a kutatók számára. Megállapították pl., hogy a bálnákat nem stresszeli annyira a csónakok jelenléte, mint az, ha nem találnak elég halat.  
Eba szokatlan munkájára más is felfigyelt, így szerepelt már Disney-, illetve  szerepeni fog egy dokumentumfilm sorozatban is.