A világ országainak nagy részén csökken a biológiai sokféleség

biodiverzitás
A tűz pusztítása Ausztráliában
Vágólapra másolva!
Egy most publikált elemzés szerint a világ országainak egyötödét fenyegeti ökoszisztémáik összeomlása a vadon élő állatok és azok élőhelyeinek a pusztulása miatt. Az emberi tevékenység már jelentős negatív hatást gyakorolt az olyan, természetes „szolgáltatásokra", mint például az élelmiszerellátás, a tiszta vízhez és a levegőhöz való hozzáférés, valamint az árvízvédelem. A jelentés szerint ráadásul a globális GDP több mint a fele függ a biológiai sokféleségtől.
Vágólapra másolva!

Csökken a biológiai sokféleség

A biológiai sokféleséget és ökoszisztéma szolgáltatásokat érintő kockázati mutatók csúcsához Ausztrália, Izrael és Dél-Afrika közelítenek, de India, Spanyolország és Belgium is kiemelt helyen szerepel a Swiss Re most publikált jelentésében, amiről a The Guardian online kiadása számolt be.

A szakemberek ennek kapcsán megjegyzik, hogy a törékeny ökoszisztémával rendelkező és nagy mezőgazdasági ágazatokkal operáló országok, mint például Pakisztán és Nigéria, is megjelennek a listán.

A korallzátonyok ökoszisztémájára a legnagyobb veszélyt a klímaváltozás jelenti Forrás: en.wikimedia.org

– írja a Swiss Re az elemzésben.

Hangsúlyozza: a világ országainak megdöbbentő hányadát, az ötödét fenyegeti az ökoszisztéma összeomlása és a biológiai sokféleség csökkenése.

Megdöbbentő adatokra bukkannak a kutatók az óceáni ökoszisztémát vizsgálva Forrás: Ingus Kruklitis/Shutterstock

– magyarázta Oliver Schelske, a kutatás vezető szerzője.

Jeffrey Bohn, a Swiss Re kutatási vezetője szerint a most közzétett tanulmány az első olyan „tudásmutató", amely összefogja a biológiai sokféleség és az ökoszisztémák mutatóit annak érdekében, hogy világszerte összehasonlíthassák őket; illetve „lehetővé teszi a vállalkozások és a kormányok számára, hogy gazdasági döntéshozataluk során figyelembe vegyék a biodiverzitást és az ökoszisztémákat".

Egyre több helyen törékeny az ökoszisztéma

Az ENSZ már szeptemberben figyelmeztetett, hogy a biodiverzitás veszteségeinek megfékezése egyelőre nem túl sikeres, miközben az emberi tevékenység lelassította a Föld természetes létfenntartó rendszereinek a működését. A közelmúltban azonban több mint hatvan nemzeti vezető vállalta, hogy véget vet a pusztításnak.

A Swiss Re index a világ tudósai által azonosított tíz kulcsfontosságú ökoszisztéma-szolgáltatásra épül, és tudományos adatok alapján térképezte fel ezeknek a szolgáltatásoknak az állapotát egy négyzetkilométeres felbontásban a világ földterületén.

A biológiai sokféleség megőrzésére már több törekvés született Forrás: Flickr

Ezek közé tartozik például a tiszta víz és a levegő, az élelmiszer, a fa, a beporzás, a termőtalaj, az erózió csökkentése és a partok védelme, valamint az élőhelyek sértetlenségének mérése. A szakemberek azt látták, hogy azokban az országokban, amelyek területének

több mint 30 százalékán törékeny az ökoszisztéma, ott fennáll annak a veszélye, hogy azok összeomolhatnak.

A tudósok csak minden hetedik országban találtak olyan, ép ökoszisztémákat, amelyek az ország területének több mint 30 százalékát lefedték.

Számszerűsítik a kockázatokat

A jelentés a G20 vezető gazdaságai közül Dél-Afrikát és Ausztráliát találta a leginkább veszélyeztetettnek, míg Kína a 7., az Egyesült Államok a 9. és az Egyesült Királyság a 16. helyen áll.

A tűz pusztítása Ausztráliában Forrás: Adwo/Alamy

– magyarázta Alexander Pfaff, az amerikai Duke Egyetem közpolitikai, közgazdasági és környezetvédelmi professzora. – Fontos, hogy vegyük figyelembe ezt is mind a magán-, mind a nyilvános cselekedeteink során.

A professzor szerint fontos megjegyezni, hogy a természet pusztulásának gazdasági hatásai jóval az ökoszisztéma összeomlása előtt kezdődtek. Hozzátette azt is, hogy

bár a probléma megnevezése már a megoldás fele lehet, de a másik fél az intézkedéseken múlik.

A gleccserek olvadása veszélyezteti a biodiverzitást Forrás: nps.gov

A Swiss Re jelentése azt mutatja, hogy a fejlődő és a fejlett országokat egyaránt veszélyezteti a biodiverzitás csökkenése.

Példának okáért a vízhiány károsíthatja a gyártási ágazatokat, a magán- és állami tulajdonokat, valamint az ellátási láncokat.

A most elkészült index azonban segíthet számszerűsíteni az olyan kockázatokat, mint például a termésveszteség vagy az áradás.