Aggasztó mértékben olvadtak a svájci gleccserek 2020-ban, s közben még sohasem esett ilyen kevés hó az Alpok legnagyobb gleccserének térségében - erre figyelmeztetett egy pénteken megjelent új tanulmány.

A Boden-tó térfogatának megfelelő mennyiségű jég olvadt el 60 év alatt

Bár 2020 nem volt a szélsőségek éve, a svájci Alpok gleccsereinek nagysága tovább csökkent, riasztó mértékben, teljes két százalékkal - számolt be róla a Svájci Tudományos Akadémia éves tanulmánya. Ez a hanyatlás beleillik az elmúlt 10 év átlagába, de az adatok akkor is "nagyon aggasztóak" - fogalmazott a jelentés szerzője, Matthias Huss, a Gleccserfigyelő Hálózat (GLAMOS) tudósa.

A Keleti-Alpokban a hőmérséklet a globális átlagnál gyorsabban nő, ezért kevesebb a hó isForrás: Pixabay

Az eredmények szerint a gleccserek nagyon sokat veszítettek tömegükből,

és az évi két százalékos csökkenés "tényleg nagyon jelentős" - hangsúlyozta.Az elmúlt 60 évben a svájci gleccserekből annyi víz olvadt ki, amennyi a svájci-német-osztrák határon 63 kilométeres hosszúságban húzódó Boden-tó feltöltésére is elég lett volna.

Nagyon kevés hó esett a magashegységi környezetben

A jelentés egyik legaggasztóbb megállapítása azonban az Aletsch-gleccserre vonatkozik, az Alpok legnagyobb gleccserére, amelynek térségében idén rekordkevés hó gyűlt össze.

A gleccser nagyságát a tengerszint felett 3466 méteren álló Jungfraujoch-csúcstól mérik, ami olyan magasan van, hogy következetesen mutatja a gleccser növekedését.

Könnyen lehetséges, hogy 2100-ra teljesen jégmentessé válik az AlpokForrás: Thinkstock

A mérések megkezdése, egy évszázad óta

azonban még sohasem volt ilyen kevés a felhalmozódott hó mennyisége.

Elég hideg van fent, de nagyon kevés hó esett, és ez nagyon rossz jel az Alpok legnagyobb gleccsere számára - mondta a kutató. A 86 négyzetkilométer kiterjedésű gleccsernek, amely becslések szerint 11 milliárd tonna jeget tartalmaz, a századforduló óta egy kilométerrel húzódott vissza a nyelve.

Eltűnhet az alpesi gleccserek kétharmada

Egy tavaly megjelent tanulmányban a zürichi műszaki egyetem, az ETH kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy 2100-ra az Alpok mintegy 4000 gleccserének 95 százaléka eltűnhet, ha az üvegházhatású gázkibocsátást nem sikerül visszaszorítani.

Az Alpok műholdképeForrás: ELTE

Ha a 2015-ös párizsi klímaegyezménynek sikerülne teljes mértékben érvényt szerezni, s ezzel két Celsius fok alá szorítani a hőmérséklet globális növekedését,

az előrejelzés szerint az Alpok gleccsereinek kétharmada akkor is elolvadna.

"De akkor legalább valamennyi megmaradna belőlük, hogy csodálhassuk" - idézte Husst a phys.org ismeretterjesztő portálon megjelent cikk.

(Forrás: MTI/AFP)