Elkerülte az összeütközést két egymáshoz közel került űrszemét - közölte a LeoLabs, a földkörüli pályán keringő objektumokat radarral megfigyelő cég.

Alig 25 méterre suhantak el egymás mellett

Egy már nem működő orosz műhold, a Kozmosz-2004 és egy használaton kívüli kínai rakéta, a Csang-cseng darabjai kerültek egymáshoz 25 méteres közelségbe.

Más kutatók korábban úgy számították, 70 méteres lesz a távolságuk. A LeoLab közlése szerint péntek reggel nem mutatkoztak űrszemét jelei az Antarktisz felett - olvasható a BBC News honlapján.

A Földet körölvevő űrszemét (számítógépes illusztráció)Forrás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO

Az objektumok együttes tömege meghaladja a 2,5 tonnát, relatív sebességük másodpercenként 14,66 kilométer,

így az ütközés katasztrofális lehetett volna, valódi törmelékzuhatagot eredményezett volna. Mivel mintegy ezer kilométer magasságban keringenek, az így keletkező törmelékek nagyon hosszú ideig a közelben maradtak volna, fenyegetve a működő műholdak munkáját.

Egyre nagyobb fenyegetést jelent a növekvő űrszemét

Mivel egyre több műholdat lőnek fel, növekvő az aggodalom a lehetséges ütközések miatt. Egyes számítások szerint mintegy 900 ezer darab egy centiméternél nagyobb objektum kering a Föld körül, amelyek nagy sebességnél hatalmas károkat okozhatnak egy működő műholdban, vagy akár teljes el is pusztíthatják azt.

A Tropical Rainfall Measuring Mission nevű "viharvadász" műhold. Egyre több űreszköz kering a Föld körül orbitális pályán, bele érteve ebbe a már működésképtelen műholdakat isForrás: NASA

Az Európai Űrügynökség (ESA) a héten mutatta be éves jelentését az űrkörnyezet állapotáról,

amelyben kiemelték az űrtörmelékeket előidéző események problémáját.

Ezek közé tartoznak a keringési pályán keletkező robbanások, amelyeket például üzemanyag vagy akkumulátorok okoznak a régi rakéták vagy szondák fedélzetén. Az elmúlt 20 évben évente átlagosan 12 ilyen esemény történt.

(Forrás: MTI)