Bár egy vagy két csésze elfogyasztása után talán még nem igazán érzünk változást, de úgy tűnik, hogy ha ezt az adagot napi három vagy több adagra emeljük, azzal növelhetjük a fejfájás kockázatát.

A migrén akár komoly fájdalmakkal is járhat. Becslések szerint világszerte egymilliárd ember szenved emiatt, ami nemcsak legyengítheti a szervezetünket, hanem képtelenné is tesz minket például a napi munkavégzésre vagy épp a rutinfeladatokra. A kávé migrénben betöltött szerepét eddig nem magyarázták el megfelelően a kutatók, hiszen még nem teljesen világos a kávé által okozott hatások teljes skálája sem.

A statisztikák szerint tíz amerikai felnőtt közül csaknem kilenc naponta fogyaszt kávét.

Nem véletlenül: ez a világ legszélesebb körben fogyasztott itala, évente több mint 400 milliárd csészével fogy el.

Nem mindegy, hogy naponta hány csészével fogyasztunk elForrás: pexels.com

Az American Journal of Medicine tudományos szaklapban most publikált tanulmány a kávé komplex hatását vizsgálta, pontosabban annak a potenciálisan káros hatásait a migrén kockázatára nézve. A migrén kapcsán a tudósok az egyik legmeggyőzőbb elmélete az agyi erekkel kapcsolatos.

Szerintük az ezzel járó fájdalmas lüktetés az erek gyulladásának és duzzadásának köszönhető, ami fokozza az agy körüli véráramlást. Emellett a kávé emeli a vérnyomást is, ami szintén fontos tényező.
A mai napig kevés tanulmány készült a migrénes fejfájás azonnali kockázatáról a koffeintartalmú italok napi bevitelének változásával – mondta Suzanne M. Bertisch, a Brigham and Women's Hospital és a Harvard Medical School munkatársa, a tanulmány vezető kutatója a ZMEScience online portálnak. – Vizsgálatunk egyedülálló volt: hat héten keresztül részletes napi információkat gyűjtöttünk a koffeinről, a fejfájásról és más érdekes tényezőkről.

Élénkítő hatása miatt kedveljük elsősorban a teát és a kávét isForrás: pexels.com

Bertisch és munkatársai ezúttal 98 olyan felnőttet vizsgáltak, akik napi kétszeri elektronikus naplóban jegyezték fel a tapasztalataikat. Az adatok azt mutatták, hogy a résztvevők havonta átlagosan ötször szenvedtek fejfájástól, ám azok, akik három vagy több kávét ittak naponta, lényegesen több migrénről számoltak be. Ez a kutatók szerint arra utal, hogy ekkora mennyiségben a magas koffeintartalmú italfogyasztás nagyobb valószínűséggel jár együtt a fejfájás kialakulásával.

Meg kell jegyezni azonban, hogy a vizsgálat során csak egy kisebb mintavétel történt, ezért további vizsgálatokra van szükség.