A migrénes fejfájás hátterében a túlzott kávéfogyasztás állhat

koffein
A kávéhoz könnyű hozzászokni, a koffein jótékonyan élénkít, ráadásul finom is
Vágólapra másolva!
Bár egy vagy két csésze elfogyasztása után talán még nem igazán érzünk változást, de úgy tűnik, hogy ha ezt az adagot napi három vagy több adagra emeljük, azzal növelhetjük a fejfájás kockázatát.
Vágólapra másolva!

A migrén akár komoly fájdalmakkal is járhat. Becslések szerint világszerte egymilliárd ember szenved emiatt, ami nemcsak legyengítheti a szervezetünket, hanem képtelenné is tesz minket például a napi munkavégzésre vagy épp a rutinfeladatokra. A kávé migrénben betöltött szerepét eddig nem magyarázták el megfelelően a kutatók, hiszen még nem teljesen világos a kávé által okozott hatások teljes skálája sem.

A statisztikák szerint tíz amerikai felnőtt közül csaknem kilenc naponta fogyaszt kávét.

Nem véletlenül: ez a világ legszélesebb körben fogyasztott itala, évente több mint 400 milliárd csészével fogy el.

Nem mindegy, hogy naponta hány csészével fogyasztunk el Forrás: pexels.com

Az American Journal of Medicine tudományos szaklapban most publikált tanulmány a kávé komplex hatását vizsgálta, pontosabban annak a potenciálisan káros hatásait a migrén kockázatára nézve. A migrén kapcsán a tudósok az egyik legmeggyőzőbb elmélete az agyi erekkel kapcsolatos.

Szerintük az ezzel járó fájdalmas lüktetés az erek gyulladásának és duzzadásának köszönhető, ami fokozza az agy körüli véráramlást. Emellett a kávé emeli a vérnyomást is, ami szintén fontos tényező.

– mondta Suzanne M. Bertisch, a Brigham and Women's Hospital és a Harvard Medical School munkatársa, a tanulmány vezető kutatója a ZMEScience online portálnak. – Vizsgálatunk egyedülálló volt: hat héten keresztül részletes napi információkat gyűjtöttünk a koffeinről, a fejfájásról és más érdekes tényezőkről.

Élénkítő hatása miatt kedveljük elsősorban a teát és a kávét is Forrás: pexels.com

Bertisch és munkatársai ezúttal 98 olyan felnőttet vizsgáltak, akik napi kétszeri elektronikus naplóban jegyezték fel a tapasztalataikat.

Az adatok azt mutatták, hogy a résztvevők havonta átlagosan ötször szenvedtek fejfájástól, ám azok, akik három vagy több kávét ittak naponta, lényegesen több migrénről számoltak be.

Ez a kutatók szerint arra utal, hogy ekkora mennyiségben a magas koffeintartalmú italfogyasztás nagyobb valószínűséggel jár együtt a fejfájás kialakulásával.

Meg kell jegyezni azonban, hogy a vizsgálat során csak egy kisebb mintavétel történt, ezért további vizsgálatokra van szükség.