Az UNESCO világörökség részét képező perui Nazca-vonalak számtalan talajba rajzolt ábra, úgynevezett geoglifa helyszíne, amelyet nagyjából 2000 éve hoztak létre az őslakók. Most egy „új" ábrával gyarapodott a gyűjtemény. A régészek helyreállítottak és konzerváltak egy hatalmas macskarajzot, amely szinte már teljesen elmosódott az évszázadok folyamán, írja a BBC.

A kutatók úgy vélik, hogy a macskát – éppúgy, mint a többi Nazca-vonalat - a sivatagi talajba vájták be, így láthatóvá vált a felszín alatti eltérő színű altalaj.

A macska az idők folyamán észrevehetetlenné vált egészen mostanáig, amikor a síkságokon átvezető új látogatóutat terveztek, amely egy megfigyelőhelyre vezet. Erről a megfigyelőhelyről több geoglifa is megfigyelhető lesz.

A perui kulturális minisztérium által közreadott képen a most felfedezett macska képe egy domboldalonForrás: MTI/AP/Perui kulturális minisztérium/Jhony Islas

A perui kulturális minisztérium által kiadott közleményben az olvasható, hogy „az ábra alig volt kivehető, és szinte már teljesen eltűnt, mivel egy meglehetősen meredek lejtőn helyezkedik el, ami nagyon kitett a természetes erózió folyamatainak."

Azt is hozzátették, hogy a nagyjából 37 méter hosszú geoglifát a múlt hét folyamán megtisztították és konzerválták.