Befejezte küldetését az első magyar magán műhold, az ATL-1, miután a légkörbe visszatérve elégett. A tervezett féléves működési idejénél jóval tovább, mintegy 10 hónapig keringett a Föld körül. Egy különleges anyagtudományi kísérletet illetve tesztet végzett, sikeresen.

Kétszázötmillió kilométert tett meg tíz hónap alatt

Az ATL-1 műhold egy 5x5x10 centiméteres hasáb volt, amit az ATL Kft. és a H-ION Kft. közösen fejlesztett az Európai Unió és a magyar állam társfinanszírozása mellett.

Az űreszköz átlagosan 365 km magasságú pályán keringett és bolygónkat másfél óra alatt kerülte meg,

tíz hónap alatt nagyjából 5000-szer.

Az ATL-1 jelű magyar poket műholdForrás: Komáromy Attila/ATL Kft.

Ez mintegy 205 millió kilométer megtételét jelenti. Ilyen messze van a Mars is, amikor pályája során a Napot leginkább megközelíti. A műhold jeleit a BME területén elhelyezett, 4,5 illetve 3 méter átmérőjű parabola antennák vették. A műhold olyan frekvencián kommunikált, amit egy átlagos felszereltségű rádióamatőr is tudott figyelni.

Pocket-műholdak ( a kép illusztráció)Forrás: ESA

Az apró szatellit naponta 4-5 alkalommal haladt el Magyarország felett.

Minden esetben, amikor a budapesti antenna látóterében volt, az adatátviteli sebességet megnöveltük, mert így egységnyi energiafelhasználással nagyobb adatmennyiséget lehetett letölteni. A 10 hónapos küldetés alatt 254 000 adatcsomag érkezett.

Magyar szakemberek még sohasem végeztek anyagtudományi tesztet a kozmoszban

A műholdon egy világviszonylatban is úttörőnek számító magyar anyagtudományi kísérlet – ami egyben teszt is volt - zajlott. A két magyar cég egy új hőszigetelő anyagcsaládot tesztelt valós világűri környezetben.

Magyar cégek még soha nem végeztek ilyen jellegű anyagvizsgálati kísérletet, tesztelést és minősítést a világűrben.

Az ATL-1-be négy darab fedélzeti akkumulátor volt beépítve. Ezekből hármat vékony – átlagosan 1mm - de különböző alumínium-oxid alapú speciális rétegekkel vontak be.

Az ATL-1 jeleit az amatőrök is tudták fogni, amikor az apró műhold áthaladt Magyarország felett (a kép illusztráció)Forrás: Superkuh

A negyediket egy hagyományos szigetelőanyaggal, ez volt az ún. referencia akkumulátor. A cégek munkatársai azt vizsgálták, hogy melyik változat rendelkezik jobb hőszigetelő tulajdonságokkal a világűr hidege ellen.

A SMOG-1 ill. SMOG-P (balra) és ATL-1 (jobbra) műholdakForrás: https://www.bme.hu/hirek/20191206/Ujabb_muegyetemi_siker_a_zsebmuholdak_fejleszteseben

A kísérletet az is segítette, hogy a műhold alacsony Föld körüli pályán keringett,

így gyakran váltakoztak az árnyékos és napos pályaszakaszok,

ez pedig jelentős hőmérséklet különbségeket idézett elő, ideális környezetet nyújtva a magyar fejlesztésű hőszigetelő anyagok tesztelésre. Az első adatok szerint az új anyag jól vizsgázott.

(Forrás: H-Ion Kft., ATL Kft.)