A városi lakossághoz közel élő madarak az eddig véltnél jóval nagyobb arányban hordozói egy gyógyszerrezisztens baktériumnak Ausztráliában - állapították meg a kutatók.

A Murdoch Egyetem szakemberei sirály-, pingvin- és galambpopulációknál is kimutatták a kólibaktériumot (Escherichia coli), amelynek bizonyos törzsei ártalmasak lehetnek az emberre.

A kutatók a vizsgált sirályok felénél kimutatták az E. colit, míg korábban úgy vélték, hogy minden tíz madárból csupán kettő hordozza a baktériumot. A kutatók szerint a baktérium egyebek között húgyúti fertőzést és vérmérgezést okozhat az embernél, és a vadállatokban való jelenléte tovább csökkenti az antibiotikumok hatékonyságát.

A szakemberek úgy vélik, hogy a sirályok az emberi ürülékkel érintkezve kerülnek kapcsolatba a baktériummal, amely azután visszajuthat az emberhez, vagy átkerülhet a haszonállatokra, házi kedvencekre.

Nem tudjuk pontosan, hogy a madarak miként kerülnek kapcsolatba a baktériummal, de úgy véljük, hogy a szeméttelepeknek, különösen a pelenkák, tisztasági betétek és egyéb ilyen jellegű hulladékok miatt, köze lehet a dologhoz, mivel a sirályok rendszeresen portyáznak ezeken a területeken" - mondta Sam Abraham, az egyetem kutatója.

"A sirályok ezután szétterjesztik a kórokozót a többi madárfaj között, így lehetséges, hogy a pingvinek és a galambok is hordozókká válnak, annak ellenére, hogy ezek a madarak egyébként teljesen más életmódot folytatnak és nem kutatnak élelem után a szemétben, ahogy azt a sirályok teszik" - tette hozzá a kutató.

A szakemberek a népszerű turistacélpontnak számító Penguin Islanden élő madarakra fókuszálták a tanulmányukat.

(MTI/Hszinhua)