Szinte hihetetlen, de több száz évnyi alapos anatómiai tanulmányok után még mindig találnak új szerveket az emberi testben. Most holland kutatók fedeztek fel egy eddig ismeretlen nyálmirigyet az emberi fejben.

A holland rákkutató intézet onkológusai újfajta képalkotó készüléket kezdtek használni a feji és nyaki daganatokban szenvedő betegek vizsgálatára.

Az úgynevezett prosztataspecifikus membránantigén-kötéssel kombinált pozitronemissziós tomográfiás/komputer tomográfiás (PSMA PET/CT) képalkotás hatékony módszernek bizonyult a prosztatarák terjedésének kimutatására a testben.

A betegekbe radioaktív glükózt injektálnak a vizsgálat megkezdése előtt, így a páciensekben lévő tumorok fényesen világítanak a képeken.

Az új szerv a koponyában (kék nyíllal jelölve). A nagy narancssárga foltok a fő nyálmirigyeket mutatjákForrás: Valstar et al./Radiotherapy and Oncology

Amikor azonban az egyik beteget vizsgálták, a csoport két területet vett észre a fejben, amely nem várt módon világított. Amint a több pácienst is megvizsgáltak, ezekben is észrevették ugyanazokat a fényes foltokat.

Kiderült, hogy mind a 100 vizsgált betegben megtalálhatók voltak ezek a foltok. Ebből arra következtettek, hogy nem valami rendellenességet találtak, hanem valószínűleg egy teljesen új szervet.

A Radiotherapy and Oncology folyóiratban megjelent cikkükben a kutatók leírják, hogy a nasopharynx (orr-garat) hátsó részén elhelyezkedő nyálmirigyek együtteséről van szó.

„Az emberben három nagy nyálmirigy-együttes található, de nem ezen a helyen" – magyarázta Wouter Vogel, a tanulmány rangidős szerzője. „Eddigi tudásunk szerint az orr-garatban lévő nyál- vagy nyákmirigyek mikroszkopikusan aprók és egyenletesen szóródnak szét a nyálkahártyában. Képzelhetik a meglepetésünket, amikor megtaláltuk ezt az új szervet."