Új szervet fedeztek fel véletlenül az emberi fejben

nyálmirigy
Az új szerv a koponyában (kék nyíllal jelölve). A nagy narancssárga foltok a fő nyálmirigyeket mutatják
Vágólapra másolva!
Szinte hihetetlen, de több száz évnyi alapos anatómiai tanulmányok után még mindig találnak új szerveket az emberi testben. Most holland kutatók fedeztek fel egy eddig ismeretlen nyálmirigyet az emberi fejben.
Vágólapra másolva!

A holland rákkutató intézet onkológusai újfajta képalkotó készüléket kezdtek használni a feji és nyaki daganatokban szenvedő betegek vizsgálatára.

Az úgynevezett prosztataspecifikus membránantigén-kötéssel kombinált pozitronemissziós tomográfiás/komputer tomográfiás (PSMA PET/CT) képalkotás hatékony módszernek bizonyult a prosztatarák terjedésének kimutatására a testben.

A betegekbe radioaktív glükózt injektálnak a vizsgálat megkezdése előtt, így a páciensekben lévő tumorok fényesen világítanak a képeken.

Az új szerv a koponyában (kék nyíllal jelölve). A nagy narancssárga foltok a fő nyálmirigyeket mutatják Forrás: Valstar et al./Radiotherapy and Oncology

Amikor azonban az egyik beteget vizsgálták, a csoport két területet vett észre a fejben, amely nem várt módon világított. Amint a több pácienst is megvizsgáltak, ezekben is észrevették ugyanazokat a fényes foltokat.

Kiderült, hogy mind a 100 vizsgált betegben megtalálhatók voltak ezek a foltok. Ebből arra következtettek, hogy nem valami rendellenességet találtak, hanem valószínűleg egy teljesen új szervet.

A Radiotherapy and Oncology folyóiratban megjelent cikkükben a kutatók leírják, hogy a nasopharynx (orr-garat) hátsó részén elhelyezkedő nyálmirigyek együtteséről van szó.

„Az emberben három nagy nyálmirigy-együttes található, de nem ezen a helyen" – magyarázta Wouter Vogel, a tanulmány rangidős szerzője. „Eddigi tudásunk szerint az orr-garatban lévő nyál- vagy nyákmirigyek mikroszkopikusan aprók és egyenletesen szóródnak szét a nyálkahártyában. Képzelhetik a meglepetésünket, amikor megtaláltuk ezt az új szervet."