A rendszeres időjárási mérések kezdete óta nem történt még olyan, hogy október vége felé ne indult volna el a jégképződés a szibériai Laptyev-tengeren.

Több mint öt fokkal melegebb a tengervíz a szokásosnál

Az északi-sarkvidéki tengeri jég bölcsőjének tekintett Laptyev-tengeren az elhúzódó, rendkívül meleg észak-oroszországi időjárás, valamint a meleg atlanti-óceáni áramlások betörése késlelteti a fagyást - írta szakértőkre hivatkozva a The Guardian brit napilap honlapja.

Naplemente a Laptyev-tengerenForrás: Wikimedia Commons/ Aerohold

A térségben az óceáni vízhőmérséklet

több mint öt Celsius-fokkal haladta meg az átlagot

a rekordot döntő hőhullám, valamint az elmúlt téli tengeri jég szokatlanul korai olvadása miatt.

Rekordot döntött a jégmentes vízfelület a sarkvidéken

Hosszú időbe telik, míg a megrekedt hő eloszlik a légkörben még az évnek ebben a szakaszában is, amikor a nap alig több mint egy-két órán át kúszik a horizont fölé naponta.

Ennek eredménye, hogy rekordot döntött a jégmentes nyílt vízi felszín kiterjedése az Északi-sarkvidéken.

 

Arktiszi táj az északi sarkkörön túlForrás: Stefan Hendricks, Alfred-Wegener-Institut/Stefan Hendricks, Alfred-Wegener-Institut/Stefan Hendricks, Alfred-Wegener-Institut

"Az üvegházhatású gázok kibocsátásának szisztematikus csökkentése nélkül egyre nő a lehetősége annak, hogy a 21. század közepére elérkezik az első teljesen jégmentes nyár az Északi-sarkvidéken" - mondta Zachary Labe, a Coloradói Állami Egyetem kutatója.

(Forrás: MTI)