Nincs egyedül, ha furcsa álmai vannak, amióta a járvány elkezdődött. Az emberek elárasztották a közösségi médiát a különös álmaikról és ijesztő rémálmaikról szóló beszámolókkal. A kutatók most magyarázattal szolgáltak a jelenségre.

A jelenség különösen ijesztő lehet a Stephen King rajongók számára, akik olvasták az író Végítélet című regényét. A történet egy világméretű apokaliptikus járványról szól, ahol a túlélők azonos természetfeletti eseményről szóló álmot kezdenek látni.

Természetesen létezik sokkal racionálisabb magyarázat arra, miért vannak lidércnyomásos álmaik az embereknek egy járvány idején. Igazából az lenne a furcsa, ha az emberek nem tapasztalnának több lidérces álmot, amikor fokozott stressz nehezedik rájuk a hozzátartozóik miatti aggódás és az új vírus miatti korlátozások következtében súlyosbodó gazdasági helyzet és szociális elszigetelődés következtében.

Deirdre Barrett, a Harvard Medical School tanára elhatározta, hogy nyomon követi, hogyan változnak az emberek álmai annak tükrében, ahogy a nemzetközi egészségügyi válság fokozódik.

A koronavírusjárvány az emberek álmait is befolyásoljaForrás: _freakwave_ from Pixabay

„Korábban már tanulmányoztam mások álmait, amelyeket olyan krízishelyzetekben láttak, mint a 9/11-es események, a kuvaiti válság, valamint náci koncentrációs táborok álombeszámolóit" – mondta Barrett a PsyPost nevű folyóiratnak. „Így tehát, amint elkezdődött a pandémia, rögtön érdeklődni kezdtem, hogy kiderítsem, mennyire hasonlóak ezek a más krízisekben látottakhoz, és feltárjam az esetleges eltéréseket."

Március 23. és július 15. között 2888 résztvevőt kért meg arra, írják le álmaikat a járvány alatt. A 9000 tenulmányozott álmot osztályozta a gyakoriaktól (pl. „lenéztem a hasamra és kék csíkokat láttam, amiről álmomban tudtam, hogy a Covid-19 fertőzés első jele") az egész furcsákig (pl. „egy hatalmas antitest voltam" vagy „olyan dühös voltam a Covid-19 miatt, hogy ez szupererőt adott nekem és az összes vírust megtámadtam magam körül, egész feldobva ébredtem).

A járvány alatt túlsúlyba kerültek a negatív töltetű álmokForrás: rottonara from Pixabay

Az álmok rendezésekor azonban kirajzolódtak mintázatok, többek közt az, hogy kit mennyire érintettek az álmokban átéltek, és nagy különbségek voltak a járvány előtti álmokhoz képest.

„A Covid-19-re léteznek nagyon jellemző metaforák az álmokban" – írja Barrett új könyvében a Pandémiás álmokban (Pandemic Dreams). „Bogárszerű lények vagy láthatatlan szörnyek támadnak az álmodóra. Ez azt tükrözi, hogy ez a válság kevésbé látható vagy konkrét, mint mások amikkel szembe kellett néznünk."

A Dreaming folyóiratban megjelent új tanulmányához Barrett szövegelemző programot használt az álmok elemzéséhez és kategorizálta ezeket: pozitív érzelmek, negatív érzelmek, düh, nyugtalanság, szomorúság és a testtel, egészséggel vagy halállal kapcsolatos álmok szerint.

A párizsi metrón alszik egy nő a koronavírus-járvány idején.Forrás: Hans Lucas via AFP/Jérôme Leblois / Hans Lucas/Jérôme Leblois

Mint várható volt, a stressz alatt lévő embereknél sokkal több negatív érzelem kapcsolódott az álmokhoz a járvány idején. Érdekes azonban, hogy a nőknél ez a különbség kifejezettebb volt, mint a férfiaknál.

Barrett elismeri tanulmányának korlátait (például azt, hogy sem a nemzetközi adatok elemzése, sem az időbeliség szerinti értékelés nem szerepel benne), de folytatni kívánja a felmérést, azért, hogy tanulmányozhassa, miként változnak az álmok a járvány folyamán.