Fogselyemmel rádióadót erősítettek a gyilkos lódarazsakra, így találták meg a fészküket

lódarázs, ázsia
Washington State Department of Agriculture entomologist Chris Looney displays a dead Asian giant hornet, a sample sent from Japan and brought in for research, on May 7, 2020, in Blaine, Washington. - The new Asian hornets that have been found in Washington state may be murder on already stressed-out honeybees, but for humans it’s like a repeat of the sensationalized scare that turned Africanized “killer” honeybees of the 1970s: a real and nasty bug hyped into a horror movie motif that didn’t quite fulfill its scary billing. Numerous bee and insect experts tell people to calm down about the so-called murder hornets, unless you are a beekeeper. (Photo by Elaine Thompson / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Védőfelszerelésbe öltözött szakemberek sikeresen kiszippantották egy fából az Egyesült Államok Washington államában szombaton az első ázsiai óriáslódarázs vagy gyilkos lódarázsfészket, amelyet sikerült felderíteni, amióta a rovarokat behurcolták az országba.
Vágólapra másolva!

A 5-6 centiméteresre is megnövő lódarazsak után

heteken át kutattak a helyi mezőgazdasági minisztérium szakemberei.

Az Ázsiából behurcolt darazsat elsősorban a méhekre veszélyesek, mert

néhány darázs pár óra alatt képes elpusztítani egy teljes méhkolóniát.

Az emberek sincsenek tőlük biztonságban, mert félcentisnél is nagyobb fullánkjukkal többször is képesek csípni, és

nagy mennyiségű, erős mérget fecskendeznek áldozataik testébe.

Emellett a gyilkos darázs mérget is tud köpni áldozati szemébe, ami maró fájdalmat okoz. Nevük ellenére ezek darazsak csak pár tucat embert ölnek meg évente Ázsiában, ahol őshonosak, miközben a hagyományos darazsak és méhek sokkal halálosabbak, évente mintegy 60 ember halálát okozzák az Egyesült Államokban.

A Washingtoni Mezőgazdasági Minisztérium entomológusa mutat egy elpusztult ázsiai óriáslódarazsat 2020. május 7-én. Forrás: AFP/Elaine Thompson

A szakembereknek úgy sikerült a lódarazsak fészkének nyomára bukkanniuk, hogy

sikerült élve elfogniuk több lódarazsat, amelyekre fogselyemmel rádióadót erősítettek, és az egyik visszavezette őket a fészekhez,

amely nagyjából akkora volt, mint egy kosárlabda, és 100-200 darázs lehetett benne. A hatóságok elmondták, hogy a fát, amelyben a fészek volt, kivágják és átvizsgálják, hogy biztosan teljesen elpusztítsanak minden rovart, és megállapítsák, hogy távoztak-e a fészekből korábban királynők, akik újabb és újabb fészkeket alapíthattak.
Az ázsiai óriáslódarazsakat tavaly decemberben észlelték először az Egyesült Államok Washington államában található Blaine-ben.