A víz elengedhetetlen az alapvető a túléléshez, ám veszélyeket is hordozhat: a szennyezett víz például olyan halálos betegségeket terjeszthet, amely képes egész közösségeket felszámolni. A biztonságos, tiszta víz adja viszont az egyik legjobb esélyt a boldogulásra az emberiség számára. Úgy tűnik, jól tudták ezt a maják is, akik vízszűrési rendszere már több mint kétezer éve hihetetlenül hatékony volt.

Kiszűrte a különböző szennyeződéseket

Számos ősi civilizáció, köztük a görögök, az egyiptomiak és a rómaiak is szűrték a vizüket. A Krisztus előtt 2000-re visszanyúló szanszkrit írások azonban szintén említik a különböző vízkezelési módszereket. A Scientific Reports tudományos szaklapban most közzétett tanulmány szerint a dél-amerikai maják pontosan ugyanezt tették. A maja civilizáció által alapított, legnagyobb városban, a mai Guatemalában rejtőző Tikal településen zeolitot és kvarcot találtak a régészek. Ezek az ásványi anyagok nem lokálisak a környéken, viszont hatékonyan segítenek eltávolítani a különböző szennyeződéseket, például a mikrobákat, nehézfémeket és nitrogénvegyületeket a vízből. Olyannyira jól működnek, hogy a mai napig használják mindkettőt a vízszűrő rendszerekben.

Tika ősi városában komplett víztisztító rendszerre bukkantak a kutatókForrás: Wikimedia Commons/Bjørn Christian Tørrissen

Érdekes, hogy ez a rendszer még ma is hatékonyan működne, ám a maják már több mint 2000 évvel ezelőtt felfedezték – mondta Kenneth Barnett Tankersley, a Cincinnati Egyetem antropológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak.

Hozzátette: különösen a zeolit érdekes, ami az alumínium-szilikátok legfontosabb ásványcsoportja, és amely megosztott oxigénatomokon keresztül alkot nyílt kristályrácsot; kiváló abszorpciós és ioncserélő tulajdonságokkal rendelkezik, ami nagyon hatékony a víz szűrésében. A régészek eddig úgy gondolták, hogy a zeolitot csak a 20. század elején használták vízszűréshez.

A maják évezredekkel megelőzhettek más civilizációkatForrás: Peter Andersen/Wikimedia Commons

A tikali víztározó látszólagos zeolitszűrő rendszere a legrégebbi ismert példa a víztisztításra a nyugati féltekén – mutatott rá Kenneth Barnett Tankersley. – És ez a zeolit legrégebbi ismert felhasználása az ivóvíz fertőtlenítésére és tiszítására is a világon.

Kivételesen tiszta vízre bukkantak

A tiszta víz birtoklásának képessége a maják számára kiemelt fontosságúnak bizonyult. Tekintettel a nagy népességre és a szezonális aszályos időszakok miatt rendkívül változó éghajlatra, az ivóvíz könnyedén szennyeződött, például mikrobákkal vagy épp higany-szulfiddal.

A tudósok szerint ésszerűnek tűnik, hogy kerestek valamilyen eszközt a víz tisztán tartására.

Tankersley és csapata az ősi város három legnagyobb tározóját, valamint egy helyi víznyelőt és az ásványianyag-összetételét tanulmányozták kontrollként. A felfedezést az úgynevezett a Corriental víztározóban történt, amelynek alján a csapat az üledék közé keverve megtalálta, amit keresett: zeolitot és durva kvarchomokot.

A maják akár nagyobb távolságokból is a víztározóhoz hordhatták a zeolitotForrás: Flickr / Mariano Mantel

Az ásványt Tikal városától északkeletről, mintegy harminc kilométerről hordhatták a víztározóhoz, ahol a vulkanikus kőzet miatt a maják kivételesen tiszta vizet találhattak – mutatott rá Nicholas Dunning, a Cincinnati Egyetem geográfusa, aki jól ismeri a környéket. – A munkások itt mindig újratölthették a vizes palackjaikat, hiszen a hely híres volt arról, hogy milyen tiszta és édes a víz.

Lehetetlen pontosan meghatározni, pontosan hogyan működött a szűrőrendszer,

de a bizonyítékokat összevetve a csapat úgy véli, hogy miután a maják trópusi környezetben éltek, ezért újítóknak kellett lenniük. Úgy tűnik, ez a kezdetleges technológia bevált.