Japánban fél év alatt - áprilistól szeptemberig - 13 670 medveészlelést regisztráltak, többet, mint 2016 hasonló időszaka óta bármikor - közölte a tokiói környezetvédelmi minisztérium.

Az adatot azután tették közzé, hogy az utóbbi időben megszaporodtak a szigetországban a medve-ember találkozások, amelyek közül némelyik végzetes volt. Októberben két idős nő vesztette életét medvetámadásban.

Ugyanebben a hónapban három medvét lőttek le Isikava tartományban, közülük kettő emberekre támadt, egy harmadik pedig behatolt egy bevásárlóközpontba.

Az incidensek megszaporodása nyomán közös tanácskozást tartott a környezetvédelmi és mezőgazdasági minisztérium, valamint a rendőrség. A hatóságok védelmi intézkedések meghozatalára bátorítják az érintett önkormányzatokat.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a szokásosnál több medvét láttak a nyáron az országban, holott az észlelések növekedése ősszel szokott jelentkezni, és ez trendváltozást jelent. Szakértők szerint a medvék a nekik táplálékot adó fák gyenge idei termése miatt közelíthetik meg a lakott településeket.

Japán fő szigetén, Honsún az örvösmedve (ázsiai fekete medve) honos, míg az északi Hokkaido szigetén barnamedvék élnek.

(MTI/Kyodo)