Három búvárt ért cápatámadás az egyiptomi Sharm-el Sheiknél

cápa
A Vörös-tengerben honos cápafajok közül potenciálisan a tigriscápa számít az egyik legveszélyesebb fajnak
Vágólapra másolva!
A Sínai-félsziget dél részén fekvő Sharm-el-Sheikh az egyik legnépszerűbb turistaparadicsom Egyiptom Vörös-tenger menti partszakaszán, az egész évben nyaralásra alkalmas klíma, a partot övező kiterjedt korallzátonyok, valamint a színpompás tengeri élővilág miatt. Noha a COVID-világjárványnak köszönhetően az egyiptomi turizmus is visszaesett, de még így is számos turistacsoport érkezik a híres vörös-tengeri nyaralóhelyre. A legfrissebb hírek szerint tegnap a Ras Mohamed Tengeri Nemzeti Park területén súlyos cápatámadás ért egy búvármaszkkal, légzőcsővel és uszonyokkal felszerelkezve búvárkodó csoportot, három sérültet – köztük kettőt válságos állapotban – kellett kórházba szállítani.
Vágólapra másolva!

Súlyos, életveszélyes csonkolásos sérülést szenvedett el két áldozat

Az egyiptomi Környezetvédelmi Minisztérium tegnap, vasárnap a kora esti órákban kiadott rövid, szűkszavú hivatalos közleménye szerint a dél-sínai Ras Mohamed fok közelében három fő súlyosan megsérült egy cápatámadásban.

A minisztériumi közlemény szerint az illetékes hatóságok elkezdték a baleset körülményeinek részletes kivizsgálását, amelynek eredményéről a kairói Környezetvédelmi Minisztérium részletes tájékoztatást ígér.

A Ras Mohamed fok déli területe. Ennek közelében történt a vasárnapi baleset Forrás: Pinterest/ Egypt Travel Gate

Az Origo közvetlenül helyszíni forrásokból tájékozódva egyelőre az alábbi tényeket tudta meg a balesetről: A cápatámadás egy olyan turistacsoportot ért, amely helyi túravezetővel, búvármaszkkal, légzőcsővel, illetve búváruszonyokkal felszerelkezve

a Mohamed-foknál a felszínen úszva gyönyörködött a tengeri élővilágban.

A támadás során hárman szenvedtek sérülést, a helyi túravezető az egyik lábát, egy másik fiatalkorú sérült pedig az egyik karját vesztette el, a harmadik – a hírek szerint női – sebesült pedig viszonylag kisebb sérülésekkel élte túl a balesetet.

Életkép a Ras Mohamed fok mélybe zuhanó vízalatti sziklafalánál Forrás: IUCN

Helyi forrásaink szerint a túravezető egyiptomi, a két másik sérült pedig ukrán állampolgárságú személy volt, anya és fia. A sérülteket a helyi kórházba szállították sürgősségi ellátásra,

az egyikük állapota az életmentő beavatkozás ellenére továbbra is válságos,

a könnyebb sérült viszont már elhagyhatta a kórházat.

A 2010 decemberében Sharm-el -Sheikh mellett halálos balesetet okozó röviduszonyú makócápa, amit kifogtak Forrás: AFP/EPA

Azt is megerősítették a helyi forrásaink, hogy a baleset Sharm-el-Sheikh közelében, a Ras Mohamed Tengeri Nemzeti Park területén történt, egész pontosan a Mohamed-foknál lévő Shark Reef (Cápa-zátony) mellett.

A Sahrk Reef több száz méteres mélységbe zuhanó fala, amelynél a baleset történt Forrás: Nature Picture Library

Arról egyelőre nincs információ, hogy milyen cápafaj lehetett a támadó,

illetve egyelőre még az sem világos, hogy egy, vagy esetleg több cápa támadt-e rá a turistákra.

Sharm-el-Sheik térségében nem ez az első ilyen eset, 2010 decemberében egy hét leforgása alatt négy személyt ért cápatámadás, amelyből egy halállal végződött.

A Sínai-félsziget partvidéke olyan, mintha a nyílt tengerben úsznánk

A Vörös-tengerből a tudomány jelenleg 45 cápafajt ismer, ezek kivétel nélkül vagy trópusi-indopacifikus, vagy pedig trópusi-szubtrópusi kozmopolita fajok. A cápatámadási statisztikák szerint az emberre legveszélyesebbnek számító első három fajból, azaz a nagy fehér cápából (Carcharodon carcharias), a tigriscápából (Galeocerdo cuvier,) valamint a bikacápából (Carcharhinus leucas) csak a tigriscápa fordul el a Vörös-tengerben.

A tigriscápa (Galeocerdo cuvier) számít potenciálisan a legveszélyesebb vörös-tengeri cápafajnak Forrás: Elter Tamás

A fokozott kockázatot jelentő és potenciálisan veszélyes fajok közül viszont az óceáni fehérfoltú cápa (Carcharhinus longimanus) a selyemcápa (Carcharhinus falciformis), valamint a röviduszonyú makócápa (Isurus oxyrhincus) egyaránt honosnak számít a Vörös-tengerben,és az utóbbi években történt cápás balesetek közül az óceáni fehérfoltú valamint a röviduszonyú makó számlájára is több incidens írható.

A Vörös-tenger egyiptomi partszakasza az óceáni fehérfoltú cápák megfigyelésének világviszonylatban is az egyik legjobb hotspotja Forrás: Halász Károly - DIVEX

Noha az előzőekben felsorolt fokozott veszélyt jelentő fajok a tigriscápa kivételével egytől egyig pelágikus, nyílttengeri életmódot folytatnak, de sokan nem veszik figyelembe, hogy a Vörös-tenger sajátos oceanográfiai-geográfiai viszonyai miatt ezek

a nyílt vízi fajok közvetlenül a part közelében is felbukkanhatnak, különösen a Sínai-félsziget déli térségében,

Sharm-el Sheikh környékén. A Vörös-tenger ugyanis egy olyan rendkívül meredek mederfalú tektonikus árok, amelynek partvidékén, az eritreai szakaszt leszámítva, nincsenek kiterjedt self területek.

Napfelkelte a Vörös-tenger egyiptomi partszakaszán. A Vörös-tenger egy keskeny de mély tektonikus árok, egy születő óceán Forrás: Elter Tamás

(A Vörös-tenger a nagy kelet-afrikai árokrendszer megsüllyedt és vízzel már elborított területe, egy fiatal, kinyílási fázisában lévő óceán.) A Sínai-félsziget déli csücskén a tengerbe nyúló Ras Mohamed-foknál

a meredek sziklafal egyenesen 7-800 méteres mélységbe szakad le,

ezért a part közvetlen közelségében is a nyílttengeri környezeti viszonyok érvényesülnek.

Óceáni fehérfoltú cápa közelít a búvárok felé Egyiptom Vörös-tengeri vizein Forrás: Halász Károly- DIVEX

Ennek tudható be, hogy itt a part mentén a nyílttengeri életmódot folytató cápafajok, mint például az óceáni fehérfoltú vagy pedig a röviduszonyú makócápa is felbukkanhatnak. A 2010 decemberi sorozattámadás három áldozatát óceáni fehérfoltú, a másik, halálos sérülést elszenvedett áldozatot pedig röviduszonyú makó támadta meg.

Valószínűsíthetően tigriscápa lehetett a támadó

Noha hivatalosan nincsen még azonosítva a mostani balesetet okozó cápa faja, a vasárnapi hármas támadás körülményeiből, elsősorban a végtagveszteséggel együtt járó agresszióból mégis le lehet szűkíteni a szóba jöhető „elkövetői" kört.

A Vörös-tengerben élő mintegy tucatnyi potenciális veszélyt jelentő cápafajból egyedül a tigriscápa rendelkezik olyan fogstruktúrával illetve harapási mechanizmussal, ami egyetlen harapással is végtagveszteséget okozhat.

Tigriscápa támad egy légzőkészülékes búvárra (a kép illusztráció) Forrás: YouTube

A legutolsó, 2018. augusztusában a dél-egyiptomi Marsa Sagra vizein történt halálos kimenetelű tigriscápa támadás áldozata egy 42 éve cseh férfi volt, aki

az egyik lábát és a karját is elvesztette a támadásban,

a rendkívül gyors kivérzéssel járó csonkolt sérülés pedig azonnali halált okozott. Sharm-el Sheikh térségében két és fél évtizede már ugyancsak történt tigriscápa támadás. 1996. május 24-én a közeli Ras Zatar foknál horgonyzott le egy búvárhajó.

A tigriscápa kakastaréjszerű fogai úgy működnek, mint a konzervnyitó. Egyetlen harapással képes letépni egy emberi végtagot Forrás: Wikimedia Commons

A pihenő közben delfinek bukkantak fel a hajó körül, ezért hárman – csak maszkkal, légzőcsővel és uszonnyal felszerelkezve – a vízbe vetették magukat, hogy a delfinekkel úszkáljanak. Ketten pár perc múlva visszamásztak a hajóra, a harmadik társuk pedig egyedül még bent maradt a vízben.

Ekkor érte a támadás, két tigriscápa rontott az áldozatra, amelyek valószínűleg a delfineket próbálták becserkészni.

Palackorrú delfinek a Vörös-tenger egyiptomi partszakaszán Forrás: Elter Tamás

(Az áldozat szerencséjére túlélte a támadást).

Az óceáni fehérfoltú cápa is az agresszívabb fajok közé tartozik,

amelynek fogstruktúrája nagyon hasonlít a nagy fehér cápáéhoz, noha nincsenek szoros rokonságban, és az óceáni fehérfoltú jóval kisebb, mint a nagy fehér, de a harapása mégis rendkívül veszélyes, mivel mély, roncsolásos sebeket okoz.

A Vörös-tengerben honos cápafajok közül potenciálisan a tigriscápa számít az egyik legveszélyesebb fajnak Forrás: Elter Tamás

Az óceáni fehérfoltúnál azonban sokkal kisebb annak a valószínűsége, hogy egyetlen harapással leszakítson egy végtagot, mint a tigriscápánál. Ezért valószínűbbnek látszik, hogy a vasárnapi támadás hátterében is tigriscápa állhat.

Hogy egyetlen, vagy esetleg több egyedről lehetett-e szó, egyelőre még nem eldönthető.

A szerencsétlenül járt túravezető abban hibázott, hogy tilos területen engedte illetve vitte vízbe a csoportot. A Shark és a Jolanad Reef térségében ugyanis tilos a sznorkelezés, a rendkívül erős áramlatok, a nagy mélység , és a nyílttengeri körülmények miatt.