Különleges élő kövület borult színpompába Vácrátóton

virginiai mocsárciprus
Aranysárga színbe öltöztek a vácrátóti arborétum virginiai mocsárciprusai
Vágólapra másolva!
Sok minden változik mostanában körülöttünk, de van, ami állandó: a fák őszi lombszíneződése idén sem marad el. De vajon miért színeződnek el a levelek, és végül miért hullanak le? A vácrátóti botanikus kert egyik büszkesége, a virginai mocsárciprus is megkezdte az élményszerű elszíneződését. A földtörténeti középkorban a mamutfenyők rokonaként ismert virginiai mocsárciprus kiterjedt erdőségeket alkotott a Földön, aminek a barnaszéntelepek keletkezésében volt szerepe.
Vágólapra másolva!

Ezért lesz színpompás az őszi erdő

Az Ökológiai és Botanikai Intézethez tartozó Nemzeti Botanikus Kert Vácrátóton különösen gazdag az ősszel pompásan piruló növényekben.

Hullanak a falevelek a vácrátóti arborétumban Forrás: Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót

„A nappalok rövidülésével a levelek zöld színét adó zöld színtestek színanyaga lebomlik, és a többi színanyag árnyalatai érvényesülnek. A levelek sárga, barna és narancsossárga színét a karotinok, és xanthofillok adják, a piros és a kékes, lilás színekért az antociánok felelősek.

Ősszel a lombuhullató fák levelei elszíneződnek, színpompába vonva az erdőt Forrás: MTI/Komka Péter

- A nyugalmi állapotra való képesség a törzsfejlődés során alakult ki, a környezethez való alkalmazkodás eredményeként. A kedvezőtlen körülmények – hideg, szárazság – miatt lelassulnak az anyagcsere-folyamatok.

Forrás: zoosnow/Pixabay

- Az így fölöslegessé vált levelek leválnak, és a tavaszi megújuláshoz szükséges tartaléktápanyag a gyökerekben, az ágrendszerben, a rügyekben halmozódik fel."- magyarázta a jól ismert folyamatokat Fráter Erzsébet, botanikus.

Élő kövület a tűlevelű ciprusféle

Ősszel az elsők között kezd elszíneződni virginiai mocsárciprus. A mamutfenyők rokona, egy olyan tűlevelű ciprusféle, amely nem örökzöld.

Lágy, fésűszerűen álló tűlevelei ősszel látványos, vöröses-narancsos színre váltva, lehullanak.

Zölddió nagyságú tobozai gömbölydedek, érés után felrepedeznek.

Megkezdte legendás elszíneződését a vácrátóti mocsárciprus Forrás: Zsigmond Vince - Ökológiai Kutatóközpont

A földtörténeti középkorban a mocsárciprus még kiterjedt erdőségeket alkotott a Földön, és nagy szerepük volt a barnaszéntelepek keletkezésében. A mocsárciprusok valamikor hazánk területén is hatalmas mocsárerdőket alkottak.

Az egyik bükkábrányi ősi mocsárciprus 8 millió éves fás formában fennmaradt törzse, amely az Ipolytarnóci Ősfenyő Bemutatóházban tekinthető meg Forrás: Wikimedia Commons/Takk/Istvan Takacs

Ezt bizonyítja a 2007 nyarán, a bükkábrányi lignitbányában előkerült szenzációs őslelet:

16 darab, eredeti helyén álló, légmentes közegben, vastag homok- és iszaprétegben konzerválódott, nyolc millió éves késő miocén korú fatörzsmaradvány.

Otthon érzik magukat a vácrátóti példányok

A mocsárciprus különleges tulajdonsága, hogy mocsaras helyen élő példányai légzőgyökereket, ún. „ciprusbabákat" fejlesztenek. Ezek a föld alól a felszínre törő, átszellőztető gyökerek biztosítják a növény földalatti, tartósan vízben álló gyökerei számára az oxigént.

A virginiai mocsárciprus légzőgyökerei a vácrátóti botanikus kertben Forrás: Wikimedia Commons/hu.wikipedia

A vácrátóti példányok otthon érzik magukat, az országban egyedülálló módon különösen sok ciprusbaba veszik körül törzsüket. Észak-Amerika délkeleti részén, mocsarakban, folyók hosszabb ideig elárasztott árterein őshonos fa.

Aranysárga színbe öltözött a vácrátóti arborétum virginiai mocsárciprusa Forrás: Zsigmond Vince - Ökológiai Kutatóközpont

Sok amerikai mozifilmben láthatjuk pompás floridai mocsárerdeit (pl. Szerelmünk lapjai).

Most nem kell Amerikába utazni a lombszíneződés feledhetetlen látványáért,

Vácrátóton, a Nemzeti Botanikus Kert Iker-tavának hídjánál, két csodás példány kezdte el őszi vetkőzését!

(Forrás:Ökológiai Kutatóközpont)