Mutáns rákok vették át az uralmat egy belga temető felett

Vágólapra másolva!
Szűznemzéssel szaporodó mutáns édesvízi rákok szálltak meg egy temetőt Antwerpenben – írja az IFL Science tudományos portál.
Vágólapra másolva!

A Procambarus virginalis nevű faj normál esetben nem található meg a természetben, a 90-es években német állatkereskedők tenyésztették ki. Egy mutáció révén képessé vált a partenogenezisre, vagyis szűznemzésre. Ez azt jelenti, hogy képes aszexuálisan szaporodni, a nősténynek nincs szüksége hímekre. A módszerrel tulajdonképpen egy példány a saját klónjait hozza létre.

Ez azért aggasztó, mert egyetlen egyed rákok egész seregét képes „legyártani", amik aztán megszállják a természetes élőhelyeket, de behatolnak a településekre is.

A Procambarus virginalis globális populációi ma egyetlen példányra, egy 2018-ban kiszabadult nőstényre vezethetők vissza.

Forrás: Ranja Andriantsoa

Egyelőre nem világos, hogy a belga temetőt megszálló nőstény rákok honnan származnak, de vélhetően szülőjük szintén egy akváriumból szökhetett meg. Az állatok teljesen ellepték a temető környékén lévő tavakat, patakokat.

A 10 centisre megnövő rákok egy méter mélyre képesek ásni a talajban, és ezzel nem csak a temetőt teszik tönkre, hanem a helyi ökoszisztémát is.

A hatóságok egyelőre nem tudják, mit kezdjenek a temetőt hatalmukba kerítő rákokkal. Spanyolországban néhány évvel ezelőtt történt hasonló eset, ott méreggel irtották ki a betolakodókat, a szigorú belga jogszabályok azonban tiltják ennek a módszernek az alkalmazását.

A szakértők keresik a lehetséges megoldásokat.