Hatezer éves selyemhernyószobrot találtak Kínában

selyemhernyó
Selyemhernyó
Vágólapra másolva!
Hatezer éves selyemhernyószobrot találtak egy régészeti ásatáson az észak-kínai Sanhszi tartományban. A kulturális és turisztikai hatóság közlése szerint ez az országban talált legrégebbi ilyen lelet.
Vágólapra másolva!

A faragott csíkokkal díszített, világosbarna gránit szobrot a Hszihszian megyében zajló régészeti ásatások során tárták fel.

A felfedezés arra utal, hogy már hatezer éve létezett a selyemhernyó-tenyésztés a megyében, a grániton lévő különleges mintázat azt jelzi, milyen nagy jelentőséget tulajdonítottak az ősök a selyemhernyóknak - vélte Duan Tian-csing, a Csilini Egyetem kutatója.

Az ősi kínai kultúra egyik fontos bölcsőjének számító Hszihszian megyéről azt tartják, hogy itt tanította meg az ősöknek a selyemhernyó-tenyésztést az ókori kínai mitológia egyik legjelentősebb uralkodója, az időszámítás előtti 2600 vagy 2500-as években uralkodó Sárga Császár legendás főfelesége, Lej-Cu.

Selyemhernyó Forrás: Picasa 2.7

A szakértők szerint a szobor felfedezése újabb bizonyíték a legenda valódiságára és újabb nyomot jelent a selyem eredetének és elterjedésének kutatásában.

Áprilisban a közép-kínai Honan tartományban találtak egy 5000 éves selyemhernyószobrot. A tartományi főváros, Csengcsou régészeti intézetének szakemberei szerint a közelben fekvő újkőkori lelőhelyeken talált selyemmaradványok arról árulkodnak, hogy Csungjüan régió évezredekkel ezelőtti lakói kiválóan értettek a selyemhernyó-tenyésztéshez.