Folyamatosan zsugorodnak a koalapopulációk a délkelet-ausztráliai Új-Dél-Wales államban, ahol a természetes élőhelyeik elvesztése és a bozóttüzek okozta stressz miatt óriási terhelés nehezedik az erszényesek immunrendszerére - írja az MTI.

"Az adatok szerint a koalák a terhelhetőségük maximumán működve próbálnak megbirkózni a környezeti változásokkal" - mondta Edward Narayan, a tanulmány egyik szerzője. A Nyugat-sydney-i Egyetem kutatói több mint 12 ezer olyan koala adatait elemezték, amelyet Új-Dél-Wales állam három "fő koalagócpontjának" egyikéről mentettek ki 1989 és 2018 között.

A vizsgálat szerint a populációk folyamatos csökkenésének elsődleges oka betegség volt - általában a vakságot és meddőséget okozó klamídia -, amelyre az állatok fogékonyabbá váltak a "stresszfaktoroknak való hosszú távú kitettség miatt".

A PLOS ONE című folyóiratban publikált tanulmány szerint a természetes élőhelyeik elvesztése és a betegségek a "kihalás szélére sodorják" a koalákat.

Forrás: Origo

A helyi közösségi csoportok és önkéntesek sikerrel kikezelték a beteg koalák egy részét, ám Narayan szerint a populációcsökkenés megállítása érdekében "a környezetet kell meggyógyítani és nem az egyes állatokat". Az adatok azt mutatják, hogy a koalák ügyében kijelölt irányvonal és intézkedések hosszú távon nem tudják biztosítani a faj túlélését.

Négy évvel ezelőtt 329 ezerre becsülték a koalák számát Ausztráliában. Narayan következő tanulmánya azt fogja vizsgálni, hogy a közelmúltbeli bozóttüzek hogyan befolyásolták ezt a számot, amely várhatóan sokkal alacsonyabb lesz.