Egy év alatt 39 új gravitációs hullámot azonosítottak

feket lyuk
Művészi ábra arról, ahogy egy fekete lyuk elnyel egy neutron csillagot.
Vágólapra másolva!
A LIGO és a Virgo segítségével 39 új gravitációshullám-jelenséget észleltek a gravitációs hullámok keresésének 3. egyéves mérési időszakának (03) első felében (O3a). A tudósok háromszor annyi keresett eseményt rögzítettek, mint amennyit az első két időszakban összesen. Ezzel összesen 50-re emelkedett az észlelt események száma.
Vágólapra másolva!

Einstein már 1916-ban megjósolta a létezésüket

Gravitációs hullámokat először 2015-ben észleltek. 2016 februárjában jelentették be Washingtonban, hogy 2015. szeptember 14-én a LIGO-detektorok tudósainak két fekete lyuk összeolvadása során sikerült először közvetlenül megfigyelniük a gravitációs hullámokat egy a Földtől 1,3 milliárd fényévnyire lévő galaxisban.

Két keringő fekete lyuk által keltett gravitációs hullámok illusztrációja. Forrás: https://www.ligo.caltech.edu/page/what-are-gw

Ezzel végre közvetlen bizonyítékot találtak az Albert Einstein által 1916-ban megjósolt gravitációs hullámok létezésére,

vagyis a téridő görbületének hullámszerűen terjedő megváltozására,

amely fekete lyukak vagy csillag egybeolvadásakor jön létre.

A gravitációs hullámokat, mint a téridő fodrozódásait Einstein általános relativitáselmélete jósolta meg Forrás: Wikimedia Commons/Orren Jack Turner, Princeton, N.J.

Az O3 során az eddigi legérzékenyebb gravitációhullám-obszervatóriumként az Európai Gravitációs Obszervatórium területén Olaszországban található európai Virgo detektor, valamint a Washington és Louisiana államban lévő amerikai LIGO ikerdetektorai segítségével gyűjtik az adatokat.

Extrém kettős feketelyuk-rendszerek

Az újonnan rögzített jelenségek között több különleges tulajdonságokkal rendelkezik, melyek kibővítik a kettős fekete lyukak kialakulásáról alkotott ismereteket.

Az eddig ismert legnagyobb és legkisebb feketelyuk-kettőst is feltárták:

a legnagyobb 150-szer nagyobb, mint a Nap, a legkisebb 3-szor nagyobb - írja a PhysOrg.com tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Művészi ábra arról, ahogy egy fekete lyuk elnyel egy neutron csillagot. Forrás: https://www.space.com/black-hole-swallows-neutron-star-gravitational-waves.html

Felfedezték az első olyan ismert kettős fekete lyukat, amely nagy valószínűséggel erőteljesen aszimmetrikus fekete lyukakból jött létre. Különleges forgási jellemzőkkel rendelkező kettős rendszereket is azonosítottak az adatok alapján.

A LIGO kutatója az egyik mikrohullámfrekvencia-mérő tükrét vizsgálja Forrás: MATT HEINTZE/CALTECH/MIT/LIGO LAB

Jacob Lange, a munkálatokban résztvevő asztrofizikus elmondta: "Sokkal több összetett eseményt látunk, amelyek során a természet igazán megmutatja bámulatos oldalát. Ezekből az észlelésekből széleskörű és érdekes fizikai illetve asztrofizikai tudásra teszünk szert. Minél jobban felépítjük az eseményeknek ezt a fajta katalógusát, annál inkább képesek leszünk megállapításokat tenni valódi számukról".

Magyar szakemberek is részt vettek a kutatásban

A gravitációs hullámok keresésének 3. egyéves mérési időszakának nemzetközi adatkiértékelésében az MTA Wigner Gravitációfizikai Kutatócsoportja is részt vesz.

A magyar szakemberek a 2015 őszén jelzett gravitációshullám-jelek észlelésében is közreműködtek.

A Pisa mellett található Virgo gravitációshullám-detektor légi felvétele Forrás: ESA

Az egyéves időszak alatt a LIGO-Virgo kollaboráció folyamatosan gyűjti a tudományos adatokat, és a három detektor globális obszervatóriumként működik együtt. A második megfigyelés időszakhoz viszonyítva a Virgo érzékenysége duplájára nőtt, ami a megfigyelhető Univerzum térfogatának nyolcszoros növekedését jelenti.

(Forrás: MTI)