Elraktározta az aszteroidáról gyűjtött mintákat az Osiris-Rex

A NASA által közreadott, videofelvételről készült képen az Osiris-Rex kisbolygókutató űrszonda mintavétel céljából megérinti a Bennu aszteroida felszínét
Vágólapra másolva!
Az Osiris-Rex űrszonda elraktározta a Bennu aszteroidáról október 20-án gyűjtött mintákat, amelyeket majd a Földre küld - közölte a NASA.
Vágólapra másolva!

A földi irányítók vezényletével hajtotta végre a műveletet az űrszonda az eredetileg tervezettnél néhány nappal hamarabb. A kőzet- és egyéb minták október 20-i begyűjtése után ugyanis több értékes törmeléket elveszített a tárolóeszköz fedelének felfeszülése miatt. Az amerikai űrkutatási hivatal szakemberei ezért a tervezettnél néhány nappal előbbre hozták az elraktározási műveleteket.

A szonda mintavisszaküldési kapszulája (SRC) várhatóan márciusban indul és 2023-ban érkezik a Földre. Az Osiris-Rex az első amerikai űreszköz, amely mintát vett egy aszteroidából. Japán már kétszer is végrehajtott ilyen műveletet más égitesten, legutóbbi mintavétele eredményei decemberben érkeznek meg a Földre.

A NASA által közreadott, videofelvételről készült képen az Osiris-Rex kisbolygókutató űrszonda mintavétel céljából megérinti a Bennu aszteroida felszínét Forrás: MTI/AP/NASA/Goddard/University of Arizona/-

A kutatók szerint az 1999 szeptemberében felfedezett Bennu olyan építőköveket őrizhet a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti kialakulásának idejéből, amelyek magyarázatot adhatnak arra, hogy miként alakult ki az élet a Földön és talán máshol is.

A szénben gazdag, nagyjából 550 méteres égitest minden hatodik évben elhalad a Föld mellett, mivel ahhoz hasonló távolságban kering a Nap körül.

A Bennu a Földre veszélyes űrobjektumok közé tartozik. A NASA szakemberei szerint 1:2700-hoz az esélye annak, hogy az aszteroida összeütközik a Földdel a következő évszázad végén.
Minél többet megtudnak a kutatók a Bennuhoz hasonló aszteroidákról, annál nagyobb biztonságban lesz a Föld.

(MTI/AP)