Sétálni kezdett egy épület Sanghajban

Vágólapra másolva!
"Sétáló" robotlábakon helyeztek át egy műemléki épületet Sanghajban, hogy lebontásának elkerülésével szabadítsanak fel helyet egy új kereskedelmi központ számára - adta hírül a kínai sajtó.
Vágólapra másolva!

A CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna tudósítása szerint a Sanghaj egykori francia koncessziós negyedében álló, 1935-ben épült Lagena Általános Iskola épületének áthelyezését 18 nap alatt valósították meg.

Bár az épületek áthelyezését jellemzően síneken csúsztatással vagy guruló platókon szállítva oldják meg, az iskola esetében más módszert kellett alkalmazni az épület szabálytalan formája miatt.

A mintegy hétezer tonnás épületet csaknem kétszáz, kerekekkel ellátott "robotlábbal" támasztották alá, melyek mozgatáskor egymást váltogatva húzódtak fel és le, sétáló mozgást imitálva.

Az iskola régi helyén épülő új kereskedelmi központ átadását 2023-ra tervezik, az iskolaépület pedig teljes körű felújítást követően kulturális és innovációs központnak ad majd helyet - derül ki a South China Morning Post című hongkongi lap tudósításából.

(MTI)