Ezek a lények gyilkolják sorra a Földközi-tenger cápáit

Vágólapra másolva!
Átdöfött testű cápák tetemeire bukkantak a Földközi-tengeren. A felfedezéssel bizonyítékot találtak arra a régi elméletre, hogy a kardhalak olykor összetűzésbe kerülhetnek a cápákkal.
Vágólapra másolva!

Az első leszúrt kék cápára még 2016-ban találtak rá a spanyolországi Valencia partjainál. Olyan volt, mintha az állat fejéből egy fadarab állna ki, ám csakhamar kiderült, hogy egy kardhal orrának töredékét sikerült azonosítani. Az eset a cápaszakértőket is meglepte, nem láttak még hasonlót korábban.

Azóta további hat tetemet találtak a szakértők, mindegyikkel az előbb említetthez hasonló módon végeztek a kardhalak. Legutóbb Líbia partvidékén találtak egy rókacápát, aminek szívéből egy kardhal kardjának töredéke állt ki.

Forrás: Faraj Habrisha

A történelem során számos halász számolt be cápákkal párbajozó kardhalakról, a tudományos bizonyítékok azonban ez idáig hiányoztak. A Bécsi Egyetem kutatója, Patrick Jambura szerint azonban az elmúlt években talált tetemek igazolják, hogy a cápák időnként áldozatul esnek a kardhalaknak.

Ugyan a kardhalak számára nem végzetes fegyverük elvesztése, orruk letörése miatt mindenképpen hátrányba kerülnek az élelemért folytatott versenyben: rosszabbul úsznak, és nehezebben vadásszák le prédájukat.

A világtenger egyik leggyorsabb lakója, a kardhal igen agresszív ragadozó Forrás: Elter Tamás

Míg a fiatalabb kardhalak valószínűleg önvédelemből támadnak cápákra, addig a kifejlett egyedek a riválisokat látják bennük. A kardhalak áldozatai főként kék cápák és makócápák.

A tudósok tovább vizsgálják a jelenséget.