A fülzsírból kimutatható egy stresszhormon szintje

fülzsír year old Teenage girl GIRL Teen ADOLESCENT Medical consultation Consulting HOSPITAL Young DOCTOR Physician Practitioner Health professional Hospital doctor White coat Ear Ear Nose and Throat ENT Hospital staff Otorhinolaryngolog
Orvos fülzsírt távolít el
Vágólapra másolva!
A fülviaszból kimutatható a kortizol nevű stresszhormon szintje - állapították meg a kutatók, akik szerint a módszer segítheti a depresszió vagy a stresszel összefüggő állapotok jobb diagnosztizálását és kezelését.
Vágólapra másolva!

A kortizol egy olyan hormon, amely stressz hatására figyelmeztetőjeleket küld az agynak és ilyenkor a szervezet csaknem összes rendszerét képes befolyásolni, az immunrendszertől kezdve az emésztésen át az alvásig - írja a BBC hírportálja.

A különböző zavarokban, például a szorongásban és a depresszióban játszott szerepe azonban nem teljesen ismert.

A University College London pszichiátere, Andres Herane-Vives azt vizsgálja, hogy mit jelezhet a szervezet megemelkedett vagy lecsökkent kortizolszintje.

Orvos fülzsírt távolít el Forrás: Phanie via AFP/BURGER/PHANIE/Burger

A mentális egészségi állapotra vonatkozó tüneteket mutató embereknél elméletileg meg lehetne mérni a kortizolszintet, ami segíthetné a pontosabb - jelenleg nagyrészt egyéni megítélésen alapuló - diagnosztizálást.

A kortizol a vérből is mérhető, ez azonban csak egy pillanatképet ad a hormon aktuális szintjéről, ráadásul mivel a vérvétel önmagában stresszes lehet a páciens számára, az eredmény nem is biztos, hogy a valóságot fogja tükrözni.

Herane-Vives, aki egy újfajta fülpiszkálót is kifejlesztett, amely nem károsítja a dobhártyát, arra volt kíváncsi, hogy a páciens krónikus - hosszú távon fennálló - kortizolszintjét meg lehet-e mérni a szervezet olyan szöveteire fókuszálva, ahol a hormon felgyülemlik. A szakember eleinte a hajtüszőkkel próbálkozott, ám végül a fülviasz bizonyult a jobb vizsgálati anyagnak. A tanulmány 37 alany bevonásával készült.

Némi tovább fejlesztéssel a módszer idővel egyebek között a glükózszint vagy akár a vírusok elleni antitestek mérésére is alkalmas lehet.