Kétezer éves, Apolló istent ábrázoló pecsétnyomó került elő

pecsétnyomó
Apolló istenség alakja jól kivehető az eszközön
Vágólapra másolva!
A jeruzsálemi régészek egy ritka, kétezer éves pecsétnyomót fedeztek fel: az ezen látható arc leginkább Apolló istenre hasonlít, ám az ékkő tulajdonosa a szakértők szerint valószínűleg nem görög vagy római volt. A sötétbarna jáspis követ ehelyett valószínűleg egy zsidó személy birtokolhatta.
Vágólapra másolva!

A faragott követ a régészek felügyelete alatt önkénteskedő látogatók felfedezték fel Jeruzsálemben, miközben a talajt szitálták az egykori nyugati fal tövében. A támfal ősi maradványai egykor az újjáépített jeruzsálemi templomot, a Második Templomot vették körül, amely Krisztus előtt 516-tól 70-ben történt lerombolásáig állt, a judaizmus központja, a korban néven ismert áldozatok bemutatásának helye volt.

A Második Templom helye a judaizmus legfőbb központja, a Jeruzsálem közepén fekvő templom-hegyen volt Forrás: Wikimedia Commons/Ariely

– mondta Eli Shukron, az Israel Antiquities Authority archeológusa a LiveScience online tudományos portálnak. – Ezek mind nagyon-nagyon pozitív tulajdonságok, ráadásul igen konvencionálisak, amiket mindenki meg akar szerezni.

Az ovális drágakő kisebb, mint egy centiméter, mindössze 13 milliméter hosszú, 11 milliméter széles és 3 milliméter vastag.

Ez a harmadik, ilyen jellegű drágakőből készült pecsétnyomó, amely ebből a korból került elő.

Az ókorban a jáspis ugyanis drágakőnek számított. A most felfedezett eszközt egyfajta méhviasz bélyegzőként használhattak személyes aláírás gyanánt olyan dokumentumokon, mint például a szerződések, levelek, végrendeletek, áruk és pénzkötegek.

Apolló istenség alakja jól kivehető az eszközön Forrás: Eliyahu Yanai/City of David

– mutatott rá Eli Shukron. – Amikor megtaláltuk a drágakövet, azt kérdeztük magunktól: mit csinálhat Apolló Jeruzsálemben és miért vinné magával egy zsidó egy idegen isten portréját?

A választ abban találták, hogy a tárgy tulajdonosa valószínűleg nem a vallási meggyőződésből, hanem olyan eszközeként viselhette azt, amelyet Apolló alakja képvisel.

A napisten ugyanis a Földközi-tenger keleti régióinak egyik legnépszerűbb és legelismertebb istensége volt.

A pecsétnyomón a sötét kőből kiemelkedő világos haj a tudósok szerint azt jelzi, hogy az alkotó „a fényt és a sötétséget, illetve ezeknek a kapcsolatát" szerette volna hangsúlyozni.