A fényszennyezés már rendszerszintű károkat okoz a környezetben

fényszennyezés
A recent study by the University of Hong Kong indicates that Hong Kong suffers from the worst light pollution in the entire world. Beijing, on the other hand, is only Chinas ninth most polluted city in terms of air quality. The study specifically spotlights Tsim Sha Tsui, a highly urbanized tourist and shopping district on the tip of Kowloon Peninsula, as having the worst light pollution in Hong Kong. Researchers discovered that its about 1,200 times brighter in Tsim Sha Tsui than that of an average dark sky. Millions of brightness light samples indicate that even several less-urbanized districts of Hong Kong, such as the area near a stargazing facility, witnessed extreme light pollution that exceeded international norms.
Vágólapra másolva!
A mesterséges fényt a környezetszennyezés többi formáihoz kellene sorolni, mert már szisztematikus károkat okoz a természetben - erre figyelmeztettek tanulmányukban az Exeteri Egyetem kutatói.
Vágólapra másolva!

Méreteit és intenzitását tekintve a Föld kivilágítása mesterséges fénnyel évente 2 százalékkal nő. Az Exeteri Egyetem biológuscsoportja szerint ez már akkora problémává vált, ami a klímaváltozáshoz hasonlítható.

A Nature Ecology and Evolution folyóiratban publikált tanulmányukból kiderül, hogy a fényszennyezés az állatvilág különböző fajainak széles skáláját érinti, befolyásolja a hormonszintet, a szaporodási ciklust, az állatok aktivitását és a ragadozókkal szembeni sebezhetőséget is. A kutatók 126 korábbi tanulmány elemzésével vizsgálták a fényszennyezés élővilágra gyakorolt hatását a rovarok végezte beporzás csökkenésétől a fák korai rügyezésén át a világító tornyokba repülő tengeri madarakig és a kivilágított szállodákat a hajnali napfénnyel összekeverő, és ezért eltévedő tengeri teknősökig.

Az éjszakai mesterséges fény miatt a vizsgált állatoknál az alvási ciklust szabályozó melatonin hormon csökkent szintjét találták. Az éjszakai és a nappali állatok viselkedési szokásai is megváltoztak. A többnyire éjszaka táplálkozó rágcsálók rövidebb ideig voltak aktívak, míg a madarak jóval korábban kezdtek énekelni és férgeket keresni. A fényszennyezés következményei azonban nem kizárólag negatívak, a kutatók arról is beszámoltak, hogy bizonyos fajoknak, bizonyos helyeken hasznára válik az éjszakai fény: egyes növények gyorsabban nőnek, bizonyos denevérféléknek kifejezetten kedvez ez az állapot.

A fényszennyezésnek azonban mindent összevéve károsító a hatása, különösen veszélyes a rovarokra, amelyeket vonzanak az izzók és a gyorsan mozgó autók lámpái.

Kevin Gaston, a tanulmány vezető szerzője különösen azt emelte ki, hogy a fényszennyezésnek milyen kiterjedt hatása van: a mikrobáktól a gerinctelenekig az állatokon és a növényeken is észrevehető a hatása.

- hangsúlyozta.

Az éjszakai Föld műholdas képei is jelzik, hogy a probléma milyen kiterjedt földrajzilag, de az is látható, hogy a fények egyre intenzívebbek, mivel a sárga fényű, drága izzókat nagyobb számú, olcsó, fényes fehér LED váltja fel.

Gaston arra szólította fel a kormányokat, vállalatokat és az embereket is, hogy tudatosabban használják a mesterséges fényt. "Most úgy vagyunk vele, hogy a világítás olyan, amit felkapcsolunk, és nem nagyon gondolkodunk rajta. Pedig csak akkor és ott kellene használni, amikor és ahol szükséges, mivel szennyezésről van szó" - figyelmeztetett.

Hozzáfűzte, hogy a klímaváltozással szemben a fényszennyezéssel kapcsolatos probléma megoldása inkább pénzt takarít meg ahelyett, hogy további költségeket okozna. Ha az emberek kevesebb lámpát használnak, az csökkenti a költségeket, kevesebb áram fogy és kisebb a károsanyag-kibocsátás. Ehhez azonban meg kell változtatni a gondolkodásmódot.

- fogalmazott a professzor.

(MTI)