Rendkívül ritkának számító, a kihalás szélén lévő fekete tigrisek egy példányát sikerült lefotóznia  a vadonban egy indiai amatőr fotósnak - számoltak be a DailyMail hírportálon.

Soumen Bajpayee amatőr fotós az indiai Odishában turázás közben kapta lencsevégre a köznyelven csak fekete tigrisnek hívott példányt, amely elmondása szerint egyáltalán nem viselkedett támadólag, lényegében csak elkullogott melette.  

A fekete tigris kihalófélben van, és becslések szerint kevesebb, mint 10 példány élhet belőlük Indiában.Forrás: TWITTER

A fotók láttán Bivash Pandav, az Indiai Vadvédelmi Intézet vezetője elmondta, hogy valóban fekete tigrissel találkozott Bajpayee, ami azért is szenzációszámba menő, mert becslésük szerint mindössze már csak 7-8 példány élhet belőlük az indiai Odisha államban, feltételezésük szerint annak is inkább már csak a keleti részén található dzsugeles vidékén. A tudós elmondta azt is, hogy

hivatalosan ezt a fajt "melanisztikus tigrisként" is emlegetik a génhibája miatt.

Konkrétan azért, mert a  vastag fekete csíkjai között kevés a világos hely, azaz elrejtik a narancssárga szőrzetet.

A szakember hozzátette: úgy gondolják, hogy a beltenyészet miatt kapták a vastag fekete csíkjaikat.

A fekete tigrisek egyébként kisebb méretűek, mint társaik, és először csak 1990-ben észlelték őket Indiában, de Bivash Pandav szerint akkor sem volt belőlük pár tucatnál több. Mint mondta sajnos mára az orvvadászok - a csontjaik, karmaik, bőrük és bajuszuk miatt - nagyon megtizedelték az indiai tigrisállományt, és az elmúlt 30 év alatt legalább 30%-kal csökkent a számuk, azaz manapság  egész Indiában már csak pár ezer van belőlük.