A koronavírus-járvány miatt most fokozottan figyelünk a gyerekeknél jelentkező légúti tünetekre. Sok óvodai vagy iskolai hiányzáshoz vezethet, ha a gyermeknél elhúzódó száraz köhögés jelentkezik, és emiatt nem mehet közösségbe. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, az AllergiaKözpont orvosa arra figyelmeztet, hogy ez a tünet nemcsak légúti fertőző betegség, hanem háziporatka- allergia tünete is lehet, mely nem fertőző, a közösség tagjaira nem veszélyes. Ugyanakkor, ha nem kezelik megfelelően az allergiát, akkor asztma kialakulásához is vezethet.

Most van szezonja

A háziporatka allergia tünetei a fűtés szezonban, ősztől tavaszig fokozottan jelentkeznek. Ilyenkor több időt töltünk zárt térben, ahol nagy koncentrációban fordulhat elő a tüneteket okozó háziporatka. Ez a mikroszkopikus méretű élőlény elhalt emberi hámsejtekkel táplálkozik, az ágyneműben, matracban, kárpitozott bútorokban, szőnyegekben és plüssállatokban fordul elő nagyobb mennyiségben.

Innen ismerheti fel, ha allergiás a gyermek

A jól ismert szénanáthás tünetek – tüsszögés, orrfolyás, orr- és szemviszketés – nem mindig jelentkeznek feltűnően háziporatka allergia esetén. Gyanúra ad okot az is, ha a gyermeknél tartós orrdugulás áll fenn, illetve – ennek szövődményeként – arcüreggyulladás vagy savós középfülgyulladás is jelentkezhet. Krákogás, krahácsolás, torok köszörülésesetén is érdemes poratka allergia irányába vizsgálódni. Figyelem felhívó jel lehet, az elhúzódó száraz köhögés is.

Forrás: https://www.allergiakozpont.hu/hirek/poratka-allergia-tunetei-gyerekeknel

Ezért fontos kezelni a háziporatka allergiát

A diagnózis és a kezelés fontos, egyrészt azért, hogy a gyermek tünetei megszűnjenek, életminősége (nyugodt alvás, zavartalan koncentráció) javuljon. Másrészt azért , hogy a poratka allergia talaján kifejlődő asztmát megelőzzük. Bizonyos esetben, pl., ha a szülők allergiások, asztmások az asztma kialakulásának még nagyobb az esélye.

Ha a kivizsgálás során komponens alapú allergiavizsgálatot végzünk, akkor meg tudjuk állapítani, hogy a gyermek esetében a háziporatka allergén melyik komponense, azaz összetevője okozza a tüneteket. Ennek a vizsgálatnak a háziporatka allergia kezelésének egyik módjánál, a sublinguális immunterápiánál van jelentősége. A vizsgálati eredmény alapján tudjuk meghatározni, hogy mely allergén komponenssel ill. komponensekkel kezdjük el az immunterápiát.

Az immunterápia segítségével az allergiás beteg immunrendszere megtanulja elviselni a betegségét kiváltó allergén jelenlétét, valamint az immunreakció lefolyásának megváltoztatásával részben megakadályozza azt, hogy újabb dolgokra allergiássá váljon, és a vizsgálatok szerint számottevő mértékben csökkenti a súlyosabb allergiás betegség, az allergiás asztma kialakulását.Forrás: Science Photo Library/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Science Photo Library

Súlyosabb tünetek esetén érdemes a hagyományos allergia kezelés – antihisztamin és szteroid orrspray adása-mellett allergén immunterápiát is elkezdeni.

Ez a kezelés minimum 3 évig tart és 10-12 évre megszünteti az allergiás tüneteket. A hosszú távú hatás mellett további előnye, hogy az allergia lefolyását megváltoztatva, az asztma megelőzésében is fontos szerepet tölt be. Az allergén immunterápiás kezeléssel tehát az asztma kialakulásának kockázata is csökkenthető.

/Forrás: AllergiaKözpont
www.allergiakozpont.hu)