Tippeljen, hol a legnagyobb a tizenévesek átlagos magassága a világon

fiatal felnőtt
A tanulmány szerint a 19 éves fiúk átlagos magassága Hollandiában a legnagyobb,
Vágólapra másolva!
A holland fiatalok a legmagasabbak, a csendes-óceáni Cook-szigetek tizenévesei a legsúlyosabbak - írta a BBC hírportálja egy új globális kutatásra hivatkozva. A tudósok elismerték, hogy a génállomány fontos szerepet tölt be a gyerekek egyéni magasságában és testsúlyában, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy egy teljes népesség egészsége szempontjából a táplálkozás és a környezet a kulcsfontosságú.
Vágólapra másolva!

A 19 éves fiúk átlagos magassága Hollandiában a legnagyobb

Húsz centiméter volt az átlagos magasságbeli különbség a 19 éves holland és az azonos korú nepáli fiúk között 2019-ben. A Csendes-óceán déli részén fekvő Cook-szigeteken egy tizenéves fiú súlya átlagosan 25 kilogrammal több, mint egy etiópiaié - állapította meg a Lancet folyóiratban megjelent nemzetközi tanulmány, melyben a kutatók mintegy 200 ország 65 millió, 5 és 19 év közötti fiataljának adatait elemezték.

A kutatók úgy vélik, hogy a rossz táplálkozás játszik szerepet a gazdag, valamint szegény országokban élő fiatalok magasságbeli különbségében.

Az átlagos magasságban is több különbség adódhat Forrás: iStock

A tanulmány szerint a 19 éves fiúk átlagos magassága Hollandiában a legnagyobb, 183,8 centiméter és Kelet-Timorban a legkisebb, 160,1 centiméter.

A kutatók szerint fontos nyomon követni a gyerekek magasságában és súlyában bekövetkezett globális változásokat,

mert ezek tükrözhetik a rendelkezésre álló táplálkozás minőségét és azt, hogy mennyire egészséges a fiatalok környezete.

Több helyen nem változott a gyerekek átlagos magassága

A Lancetben publikált tanulmányhoz az 1985 és 2019 között megjelent több mint 2000 tanulmány adatait elemezték. Megállapították, hogy 2019-ben a gyerekek és tizenévesek átlagos magassága Északnyugat- és Közép-Európában volt a legnagyobb a világon. Az átlagosan legalacsonyabb 19 évesek Dél- és Délkelet-Ázsiában, Latin-Amerikában és Kelet-Afrikában éltek.

A tanulmány szerint a 19 éves fiúk átlagos magassága Hollandiában a legnagyobb, Forrás: Istock

A 19 éves guatemalai, bangladesi, nepáli és kelet-timori lányok 152 centiméteres magasságát pedig a holland lányok 11 évesen érték el.

A legtöbbet a gyerekek átlagosan az elmúlt 35 évben Kínában és Dél-Koreában "nőttek".

Számos, a Szaharától délre fekvő afrikai országban 1985 óta nem változott a gyerekek átlagos magassága.

A tanulmány a korosztály testtömeg-indexével (BMI) is foglalkozott. Megállapította, hogy

a 2019-es adatok szerint a csendes-óceáni szigetállamokban, Naurun, Tongán és a Cook-szigeteken élnek átlagosan a legnagyobb testtömegindexű fiatal felnőttek.

A BMI jelzi a testmagasság és a testtömeg arányát, és az egészséges testsúly, a túlsúly és a soványság meghatározására használják, a 25 BMI fölötti értéket tekintik általában túlsúlynak tekintik.

Egyes országokban a gyerekek ötéves korukban egészséges testtömeg-indexűek voltak, 19 éves korukra azonban nagy valószínűséggel túlsúlyosak lettek Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Markus Scholz

A Cook-szigeteki 19 éves fiúk BMI-je átlagosan 29,6, a német fiataloknál átlagosan 23,3-es értéket mértek. Tongán a 19 éves lányok átlagos testtömegindexe 29, míg ebben a korosztályban a német lányoké átlagosan 22,6.

A 19 évesek körében az átlagosan legalacsonyabb BMI-értékeket a kutatók egyes dél-ázsiai országokban - köztük Indiában és Banglagesben - találták.

A tudósok becslése szerint a legalacsonyabb és a legmagasabb BMI-vel rendelkező országok közötti különbség körülbelül 25 kilogrammnak felelt meg.

Nagyobb figyelmet kell szentelni a serdülőkre

A kutatásból kiderült, hogy egyes országokban a gyerekek ötéves korukban egészséges testtömeg-indexűek voltak, 19 éves korukra azonban nagy valószínűséggel túlsúlyosak lettek.

A kutatók elismerték, hogy a génállomány fontos szerepet tölt be a gyerekek egyéni magasságában és testsúlyában, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy egy teljes népesség egészsége szempontjából a táplálkozás és a környezet a kulcsfontosságú.

A csendes-óceáni szigetállamokban, Naurun, Tongán és a Cook-szigeteken élnek átlagosan a legnagyobb testtömegindexű fiatal felnőttek Forrás: Imaginechina/Zhang tao zz - Imaginechina/Zhang Tao Zz

Arra is figyelmeztettek, hogy a globális táplálkozási irányelvek elsősorban az öt éven aluliakra koncentrálnak, miközben a tanulmány arra is rávilágít, hogy nagyobb figyelmet kell szentelni a serdülőkre.

– fogalmazott Alan Dangour, a London School of Hygiene and Tropical Medicine orvostovábbképző és kutatóintézet professzora, aki szerint a tanulmány egyedülálló és hatékony elemzést nyújtott.

(MTI)