Hatékony a Pfizer koronavírus elleni vakcinája

kanyaró
A jelenlegi vakcina megfelelő védettséget biztosít kanyaró ellen.Magyarországon a lakosság átoltottsága 98 százalék fölött van, ami gyakorlatilag a populáció számára teljes védettséget ad. (a kép illusztráció)
Vágólapra másolva!
Az emberek több mint 90 százalékát megvédi a koronavírustól a Pfizer és BioNTech vakcinája - írja egy előzetes tanulmányra hivatkozva a BBC.
Vágólapra másolva!

A hírt a két vállalat hétfőn jelentette be. A vakcinát - amelynek tesztje hat országban, 43 500 ember részvételével zajlott - biztonságosnak minősítették. Nagyjából 12 oltóanyag végső klinikai próbája zajlik, közülük a Pfizer készítménye az egyik. A vakcinát fejlesztő két vállalat most sürgősségi engedélyeztetést kért az oltóanyagra.

A védőoltás a vírus genetikai alkotóelemét, a hírvivő RNS-t használja az immunrendszer felkészítéséhez, és kétszer kell beadatni.

A tesztek az Egyesült Államokban, Németországban, Brazíliában, Argentínában, Dél-Afrikában és Törökországban zajlottak.

A Pfizer azt reméli, 2020 végéig 50 millió, 2021 végéig pedig 1,3 milliárd oltóanyagot tud leszállítani. Dolgukat nehezíti, hogy az oltóanyag tárolásához rendkívül alacsony hőmérséklet, -80 Celsius-fok szükséges. Pontosan nem tudni még, hogy mennyi időre biztosít immunitást a készítmény.

A Pfizer elnöke, dr. Albert Bourla szerint

egy lépéssel közelebb vannak ahhoz, hogy véget vessenek az egész világot sújtó egészségügyi krízisnek.

A BioNTech alapítója, Ugur Sahin is mérföldkőnek nevezte az eredményt.