Kézben nevelt fiókák szabadon engedésével mentenék meg a pápaszemespingvin-populációt Dél-Afrikában.

Ez az egyetlen Afrikában fészkelő pingvinfaj

A korábban magukra maradt, ezért emberek által felnevelt állatokat a Dél-Afrikai Köztársaság Nyugat-Fokföld tartományának De Hoop természetvédelmi rezervátumában engedik szabadon, hogy ezzel segítsék a kihalás szélére került tengeri madarak új kolóniájának indulását.

Az Afrikában költő egyetlen pingvinfaj egykoron Dél-Afrika leggyakoribb tengeri madara volt.

Populációja azonban az elmúlt évben mintegy 13 ezer párra csökkent, holott az 1920-as években még több mint egymillió pár élt itt.

A pápaszemes pingvin az egyetlen Afrikában fészkelő pingvinfajForrás: Elter Tamás

Akkoriban kezdték tojásaikat emberi fogyasztás céljából begyűjteni.

A kutatók 2019 januárja óta a madarak különleges hangját is utánzó pingvinbábukkal igyekeztek a Fokvárostól 230 kilométerre délkeletre elterülő De Hoop partvidékére csábítani az állatokat, mérsékelt sikerrel. Az új tervek szerint 2021-től kezdve néhány éven át minden évben mintegy 50 fiatal pingvint engednek el a De Hoop területén.

A halállomány csökkenése miatt zsugorodik vészesen a populáció

A kutatást vezető Christina Hagen szerint általában a kézben nevelt fiókákat már létező kolóniákba igyekeznek beilleszteni, így tettek például a Robben-szigeten és a turistalátványossággá vált Boulders Beachen.

Egy év alatt alig 13 ezer párra csökkent a pápaszemes pingvinek állományaForrás: Elter Tamás

A De Hoop hallal teli vizei ideálisak az új kolónia számára

- mondta Hagen. A 2000-es évek közepén éltek is itt pingvinek, idővel azonban elhagyták a tengeri madarak a területet, amikor leopárdok kezdtek vadászni rájuk.

A Boulders-öböl az egyik legfontosabb fészkelő helyükForrás: Elter Tamás

Már csak Dél-Afrikában és Namíbiában vannak fészkelőhelyei a pápaszemes pingvinnek.

A populáció csökkenése elsősorban a halállomány - főleg a szardínia és a szardella - fogyására vezethető vissza, a pingvinek helyzetét a klímaváltozás pedig tovább rontja. "Nehéz megmondani, hogy tényleg ki fognak-e halni, de ez egy valós lehetőség, és mi mindent meg fogunk tenni, hogy megakadályozzuk" - mondta Hagen.

(Forrás: MTI/Reuters)