Az angioödéma 6 gyakori kiváltó oka

angioödéma
Az angiödémát gyakran összekeverik allergia okozta csalánkiütéssel. Míg az utóbbi viszketéssel, bőrpírral is jár, az angioödémát csupán duzzanat jellemzi, ugyanakkor nem veszélytelen. Ha az ödémás duzzanat a garat, gége térségét eléri, légzési nehezítettséghez, fulladáshoz vezethet. Így ez életveszélyes állapotot idézhet elő. Ha ilyet tapasztal magán, azonnal forduljon orvoshoz!
Vágólapra másolva!
Légszomj, a test egyes részein ödéma – az angioödéma hátterében több kiváltó ok is állhat. Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégészt, a Budai Allergiaközpont főorvosát rról kérdeztük, milyen vizsgálatokkal deríthetjük ki, hogy mi okozta az ijesztő tüneteket.
Vágólapra másolva!

Az angioödéma veszélyei

Az angioödéma jól látható jelei az arcon, elsősorban a szemek és az ajkak területén megjelenő duzzanat. Ahol nem látható, de a nehézlégzés, fulladásérzés miatt gondolni kell rá, az a torok és a légutak területét érintő duzzanat. Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy a mélyebb szövetrétegek vizenyős duzzanata érintheti a bőrt és a nyálkahártyát is, ezzel akár életveszélyes állapotba is sodorva az érintetteket. Az angioödéma tünetei hirtelen jelentkeznek, de lassan múlnak el.

Gyakori kiváltó okai

• Az angioödéma kialakulásában szerepet játszhat az örökletesség, ez esetben herediter angioödémáról (HANO) beszélünk. Ilyen esetben az ödéma mellett hányinger, hányás is jelentkezhet. Első tüneteit rendszerint a pubertás utáni időszakban észlelik az érintettek.

• Angioödémát gyógyszerek – például penicillin, aszpirin vagy vérnyomáscsökkentők - is okozhatnak.

• A következő típusa tulajdonképpen egy tőről fakad, az angioödéma tüneteit ilyen esetben allergia váltja ki. Ez lehet rovarcsípés, latex vagy ételallergia.

• Az esetek egy részében a pontos kiváltó okot alapos kivizsgálás során sem sikerül felfedni. Ismeretlen eredetű angioödéma esetén a tünetek megjelenéséhez stressznek vagy fertőzésnek lehet köze.

Sok esetben az angioödémát összetévesztik a csalánkiütéssel, amely ugyancsak gyakori allergiás válaszreakció, illetve ugyanúgy bőrpírral, duzzanattal jár. Megkülönböztetésük a szakavatottak számára azonban egyszerű: a csalánkiütés, vagy más néven urtikária a bőr felsőbb rétegeit érinti, az angioödéma ezzel szemben a bőr mélyebb rétegeinek duzzanatával jár. Forrás: http://www.orfi.hu/uploads/dokumentumok/Eloadasok4/025%20FarkasH%20Immuntanf_2017_05_29HANO.pdf

Az angioödéma kivizsgálása

Ha valakinél az angiödéma tünetei jelentkeznek, sürgősségi ellátást kell kapnia. Ezt követően azonban fontos kideríteni, hogy mi okozta a panaszokat, mert egy újabb esetet csak így tudunk megelőzni – magyarázza dr. Moric Krisztina. A kivizsgálása alapos és hosszadalmas lehet. Lényeges, hogy a beteg minden részletet elmondjon arról, hogy mikor, milyen körülmények között jelentkeztek a tünetei – például mit fogyasztott, milyen gyógyszert szedett előtte. Fontos információ az öröklődés kérdését tisztázni, a családban előforduló allergiás betegségeket. A kikérdezés és a válaszok alapján az orvos összeírja, hogy milyen vizsgálatokat szükséges elvégezni a diagnózishoz. Ezek eredményét a beteg beszámolójával összesítve tudja az orvos megállapítani, hogy mi okozta a tüneteket és mi az, amit a jövőben el kell kerülni annak érdekében, hogy megelőzzük. Ha fennáll az anafilaxia – életveszélyes allergiás reakció gyanúja – akkor az epinefrin injekciót is felírja, amit ezután a betegnek magánál kell tartania és anafilaxia esetén használnia, amíg az orvosi segítség megérkezik.

(Forrás: Budai Allergiaközpont
www.allergiakozpont.hu)