Alien-horror: kirobbantotta magát az angolna az őt elnyelő gém gyomrából

gém és angolna
Egy róka is érdeklődve várta a végkimenetelt
Vágólapra másolva!
Sam Davis marylandi mérnök aligha sejthette, hogy „ A nyolcadik utas a halál" című mozifilm egyik horrorisztikus jelenetére emlékeztető eseménynek lesz a szemtanúja Delaware állam partvidékén.
Vágólapra másolva!

Horrorisztikus repülés a delaware-i partvidék felett

A vadregényes delaware-i partvidékén kiránduló Sam Davis arra lett figyelmes, hogy valami furcsa, hosszú dolog lóg ki egy levegőbe emelkedett gémből. Amikor jobban megfigyelte a madarat, látta, hogy egy kígyószerűen vonagló élőlény lóg a gém testéből.

Nem akármilyen horrorisztikus látványt nyújtott a gém testéből kilógó angolna Forrás: Live Science/ Sam Davis

A furcsa páros több ragadozó figyelmét is felkeltette, két fiatal sas, valamint egy szemfüles róka is a szárnyaló gém nyomába eredt, nyilván azt remélve, hogy hamarosan potya zsákmány lesz a madárból, vagy útitársából.

Egy róka is érdeklődve várta a végkimenetelt Forrás: Live Science/Sam Davis

Amikor Davis felfedezte a madár szokatlan repülést,

először arra gondolt, hogy egy kígyó ragadhatta meg a gém nyakát,

és csak otthon, a képek kinagyítása után jött rá, hogy nem kígyó, hanem egy angolna lógott ki a gémből. Az általa készített fotón jól látható az angolnának a madár testéből kicsüngő feje.

A lenyelt angolna kifúrta magát a gém testéből Forrás: Live Science/Sam Davis

A szemfüles kiránduló több kiváló fotón is megörökítette a horrorisztikus páros repülését. A gém hamarosan leszállt, Davis megfigyelése szerint a madár ekkor még élt, és az angolna is kicsüngött belőle.

Alienként képes kiszabadítani magát az angolna

„A képeken elég elképesztő jelenet látható" – nyilatkozta John Pognoski tengerbiológus, az Ausztrál Nemzeti Halgyűjtemény ichtyológusa, a téma szakértője.

Pognoski és kollégái éppen az év elején publikáltak a Queensland Museum Memoirs tudományos folyóiratban egy tanulmányt arról, hogy az Ophichitidae családba tartozó angolnák hogyan képesek kifúrni magukat az őket elnyelő ragadozó halak gyomrából.

A szakember véleménye szerint a madár túlélhette a horrorisztikus kalandot Forrás: Live Science/Sam Davis

„ De általában nem jutnak messzire" – fűzte hozzá e kevéssé ismert jelenséghez John Pognoski.

"Miután lenyelték őket, a kígyóangolnák a kemény fejükkel vagy az erős, izmos farkuk segítségével kiszabadíthatják magukat az emésztőrendszerből, de innen általában a ragadozó testüregébe, az izomszövetekbe vagy az úszóhólyagba kerülnek. Ha csapdába esnek, az angolnák elpusztulnak és gyakran „mumifikálódnak" vagy „encisztálódnak" [cisztába záródnak], csak kivételes ritkasággal tudnak megszökni „- nyilatkozta a szakember.

A méretes tengeri angolnának nincs valami bizalomra gerjesztő ábrázata, és erős harapása miatt méltán hívják tengeri pitbullnak Forrás: Elter Tamás

Pogonoski szerint a gém valószínűleg túlélte a számára kellemetlenül végződő vadászatot,

ami persze attól is függhet, hogy teljesen begyógyult-e az angolna okozta sebe, és hogy képes volt-e elkerülni a fertőzést.

Forrás: Live Science/Sam Davis

Ami a madárból magát kifúró angolnát illeti, "csak akkor maradt volna életben, ha a víz fölé vagy ahhoz nagyon közel esik le, illetve olyan vízbe zuhan, amelynek elviseli a sótartalmát" – latolgatta az angolna túlélési esélyeit John Pognoski halbiológus.

(Forrás: Live Science)