A rossz időjárási körülmények miatt egy nappal elhalasztja a SpaceX űrkutatási magánvállalat Crew Dragon űrhajójának startját a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) az amerikai űrhivatal, a NASA.

James Bridenstine, a NASA igazgatója egy pénteki Twitter-üzenetben azt írta, hogy a Crew-1 indítását november 14-ről áttették 15-re. Az üzenetben nem volt szó arról, hogy az űrhajó mennyi idő alatt éri el az ISS-t.

Négy asztronauta várja a startjeletForrás: AFP/NASA/Joel Kowsky

A fedélzeten négy űrhajós - három amerikai, Michael Hopkins, Victor Glover és Shannon Walker, valamint a japán Szoicsi Nogucsi - tartózkodik majd. A Nemzetközi Űrállomáson jelenleg Szergej Rizsikov és Szergej Kudj-Szvercskov orosz, illetve Kate Rubins amerikai asztronauta dolgozik.

Az Elon Musk üzletember SpaceX magánvállalata által kifejlesztett Crew Dragon űrkapszula idén májusban indult először az űrbe két amerikai veterán asztronautával, Robert Behnkennel és Douglas Hurley-vel. Az űreszköz automata üzemmódban egy nap alatt ért el a Nemzetközi Űrállomáshoz.

Ez volt az első alkalom az amerikai űrhajózás történetében, hogy a NASA magáncéggel együttműködve indított űrexpedíciót. Az űrsiklók "nyugdíjaztatása" óta, az elmúlt kilenc évben az amerikai asztronauták orosz űrhajókkal jutottak el az ISS-re.