További több mint 100 érintetlen szarkofágnak a szakkarai nekropoliszban történt felfedezését jelentették be szombaton az egyiptomi hatóságok, akik szerint még távolról sincs vége a kincsek feltárásának a nagy fáraókori temetőben.

A Dzsószer-piramis közelében találták meg a késői korból való szarkofágokat

A 2000-2500 éves, gazdagon díszített, aranyozott és festett fakoporsókat három 12 méter mély temetkezési aknában találták a híres Dzsószer-piramis melletti nekropoliszban, ugyanott, ahol szeptemberben 27, októberben pedig további 59 érintetlen, és hasonlóan jó állapotban lévő szarkofágot találtak.

A szakkarai rommező látképe háttérben az ősi Dzsószer-piramissal, az előtérben pedig a most megtalált, ideiglenesen kiállított szarkofágokkalForrás: MTI/AFP

A koporsók mellett találtak 40 aranyozott istenszobrot, illetve halotti maszkot is.

A leletek a későkorra (i.e. 664-332) és a három évszázadon át uralkodó ptolemaioszi dinasztia (i.e. 323-30) idejére nyúlnak vissza.

Az egyik szarkofág a nemrég megtalált száz közülForrás: MTI/AFP

A friss leleteket egy hevenyészett tárlaton mutatták be a világsajtónak a Dzsószer-piramis lábánál, ahol a meghívottak jelenlétében nyitottak fel egy koporsót, a benne talált múmiát pedig egy mobil röntgenkészülékkel át is világították.

Még rengeteg felfedezetlen leletet rejthet Szakkara környéke

Szakkara még csak az 1 százalékát mutatta meg annak, amit magában rejt - mondta az egyiptomi televízióban élőben közvetített sajtótájékoztatón Hálid al-Ináni régészeti miniszter,

aki egy újabb nagy felfedezés bejelentését ígérte az elkövetkező hetekre,

december végére vagy január elejére.

A leletek a késői korból származnakForrás: MTI/AFP

Az egyiptomi régészek egyebek közt arra számítanak, hogy megtalálják azt a koporsókészítő műhelyt, ahol a temérdek szarkofágot gyártották.

Az ideiglenesen kiállított szarkofágok a szakkarai nekropolisz területénForrás: MTI/AFP

A szakkarai leleteket a három legjelentősebb egyiptomi múzeumban fogják közszemlére tenni a nagyközönség számára, köztük a gízai piramisok mellett épülő és jövőre átadandó Egyiptomi Nagymúzeumban - közölték.

(Forrás: MTI/dpa/AFP/AP/Reuters)